KLIMATIZACIJA VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA

Veliki vodič za usporedbu sustava grijanja!


 

U dilemi ste kakav način grijanja odabrati za Vaš stan? Ne poznajete prednosti i mane klimatizacijskih sustava (tzv. multi-split sustavi klimatizacije) u odnosu na klasično centralno grijanje s radijatorima i kotlom tj. bojlerom (plin, biomasa, peleti…)?


Odabir adekvatnog sustava grijanja može predstavljati veliku nepoznanicu svakome laiku. Stoga je svaka informacija i prijedlog stručnih osoba dobrodošao. U ovom tekstu ćemo Vam pokušati približiti osnovne razlike između klimatizacijskih sustava i sustava klasičnog centralnog grijanja.


Oba sustava imaju isti cilj: kvalitetno i komforno zagrijavanje prostorija na željenu temperaturnu razinu kako bi povećali ugodu boravka u željenim prostorijama, a da pritom ne prelaze okvire velikih troškova.


Klimatizacija vs. klasično centralno grijanje

Cijena ugradnje


Sve cijene klimatizacijskih mono i multi sustava možete pregledati na našim web stranicama. Također, u našem kalkulatoru multi sustava možete kreirati sustav dizajniran za vaš dom dimenzionirajući snagu jedinice za svaku prostoriju posebno.


Cijena klimatizacijskog sustava ovisi o vrsti i broju uređaja koji odaberete. Postoje mono sustavi s jednom unutarnjom jedinicom koju pokreće jedna vanjska jedinica i multi sustavi. To su sustavi gdje vanjska jedinica pogoni od dvije do čak šest unutarnjih jedinica. Takvi sustavi su naravno skuplji od mono sustava, ali su i puno bolje rješenje u smislu broja vanjskih jedinica, a samim time izgleda, buke i učinkovitosti uređaja.


Grijanje klima uređajima je najpovoljniji oblik grijanja, pogotovo u odnosu na klasično centralno grijanje za koje je potrebna veća početna investicija, ali i dugoročni troškovi energenata su veći u odnosu na klima uređaje.


Cijene klima uređaja se kreću od dvije tisuće do nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o broju i kvaliteti uređaja. Kad je riječ o grijanju, predlaže se kupovina kvalitetnijih proizvoda relevantnih proizvođača jer je upravo kvaliteta izvedbe u grijanju jedan od bitnih faktora koji utječe na cijenu proizvoda.


Bitna stavka koja utječe na kupčevu percepciju cijene jest činjenica da klima uređaji izvrsno hlade, što utječe na kalkulaciju cijene s obzirom da centralno grijanje ne može vršiti funkciju hlađenja.


Energetska učinkovitost


Današnji inverter klima uređaji pripadaju visokim energetskim razredima (A+, A++ i A+++) čime je njihov mjesečni utrošak električne energije zanemariv. Bolji klima uređaji za utrošenih 1 kW električne energije predaju čak 4 kw energije što ih čini puno učinkovitijim načinom grijanja u odnosu na klasično centralno grijanje.


Inverterski kompresor regulacijom broja okretaja konstantno prilagođava snagu ovisno o temperaturi zraka u prostoriji. Ukoliko je temperatura zraka u prostoriji znatno niža od zadane temperature, klimatizacijski će uređaj raditi maksimalnom snagom dok ne postigne zadanu temperaturu, nakon toga samo potrebnom snagom za održavanje željene temperature.


Regulacijom rada kompresora klima uređaj ostvaruje nižu potrošnju električne energije. Iz toga proizlazi da grijanje klimatizacijskim sustavima predstavlja čak duplo energetski učinkovitiji sustav u odnosu na plin, ili čak trostruko učinkovitiji sustav u odnosu na sustav pogonjen lož uljem.


Radijatorski sustavi centralnog grijanja mogu biti pogonjeni na različite načine, najčešće je to preko plina, biomase ili peleta. To utječe na energetsku učinkovitost samog sustava. Unatoč tome, bilo koji od navedenih sustava nije energetski učinkovitiji od klimatizacijskog sustava. Sve to skupa se reflektira i na cijenu s obzirom da je energetska učinkovitost u korelaciji s mjesečnim troškovima. Klimatizacijski sustavi su tu daleko bolji od ostatka konkurencije, među njima i klasičnog centralnog grijanja.


Kvaliteta zraka i ugoda


Sustav centralnog grijanja se može izvesti na različite načine, ali najčešća pomisao svakog korisnika je centralno grijanje preko visokotemperaturnih radijatora. Radijatori emitiraju, isijavaju konvekcijsku toplinu preko radijatorske površine. Taj način grijanja efektno zagrijava prostore pri izrazito niskim temperaturama što ga čini dobrim rješenjem.


Klimatizacijski sustavi zagrijavaju prostor na drugačiji način, putem zraka. Neki korisnici preferiraju konvekcijsko zagrijavanje prostorija ali grijanje klimatizacijskim sustavom ima svoje brojne prednosti. Pri grijanju klima uređaj sa svojim filterima obrađuje zrak te tako uništava bakterije te podižu razinu kvalitete zraka.


Visoke temperature isijavanja klasičnih radijatora negativno utječu na zrak, isušuju ga te potpomažu nastanak prašine i elektrostatskih čestica. Ukoliko je centralno grijanje pogonjeno na drva ili na lož ulje, to zahtjeva velike troškove prije svake sezone grijanja te konstantno održavanje, pepeo i dim što za sobom vuče potrebu za izradom dimnjaka.


Korištenje pri izuzetno niskim temperaturama


Centralna grijanja i njihova efikasnost ovisi o karakteristikama pogonske energije te njihova učinkovitost pri nižim temperaturama je ovisna o učinkovitosti i padu kapaciteta pogonskog energenta pri nižim temperaturama. Većina centralnih grijanja u Hrvatskoj su pogonjeni na plin, pelete ili različite kotlove koji svi redom odlično rade pri nižim temperaturama.


Klimatizacijski sustav za grijanje pri nižim temperaturama radi ovisno o kvaliteti uređaja te padu kapaciteta istih pri nižim temperaturama. Ne griju svi klima uređaji isto, stoga je bitno odabrati adekvatni uređaj prema području ugradnje i temperaturnim uvjetima na tom području.


Česta greška kupaca može biti odabir iznimno jeftinog klima uređaja za grijanje na kontinentalnom području koje nije dovoljno kapacitirano da efikasno grije pri nižim temperaturama. Kvalitetnije klime za grijanje pri nižim temperaturama kvalitetnije isporučuju energiju grijanja pa će primjerice klima uređaji pri vanjskoj temperaturu od 0 stupnjeva davati oko 90% nazivne snage u grijanju dok će pri temperaturi od primjerice -15 stupnjeva pružati 60% nazivne snage. Klimatizacijski sustavi su toliko uznapredovali da mogu kvalitetno vršiti grijanje na temperaturi od čak -25 stupnjeva!


Ovaj tekst je dio našeg serijala vodiča kroz usporedbu sustava grijanja, provjerite ostale tekstove u serijalu:


Usporedba sustava grijanja dio 1. - Dizalice topline vs. klasično centralno grijanje

Usporedba sustava grijanja dio 2. - Klimatizacija vs. klasično centralno grijanje

Usporedba sustava grijanja dio 3. - Dizalice topline vs. Klimatizacija


 
 

DIZALICE TOPLINE - od projekta do realizacije u cijeloj Hrvatskoj!

 

Dizalica topline je kompleksan sustav pa je potreban i poseban pristup!

Ako od nas tražite savjet ili ponudu molimo da nam pošaljete što više detalja:
1. Za što vam točno treba dizalica topline: hlađenje, grijanje, podno grijanje, potrošna topla voda PTV, spajanje na solar itd.
2. Lokacija objekta.
3. Broj prostorija, površina i namjena.
4. Ako imate projekt i/ili troškovnik termotehničkih instalacija sa navedenim tipom uređaja, pošaljite nam - to će puno pomoći za razradu ponude.
5. Tlocrt, slike i ostalo što može pomoći za specificiranje ponude.

Upite pošaljite na mail: hrvoje@klimakoncept.hr
ili kontaktirajte Projekt inženjera:
Hrvoje Šerić, mag. ing. ind.
mob. 098 285 113
Rado ćemo odgovorit na sva vaša pitanja i dati vam korisne prijedloge i ponudu.

 


Možemo vam ponuditi:

- savjetovanje, prijedloge, ponude
- po potrebi izradu projekta i troškovnika termotehničkih instalacija
- dizalicu topline po najnižoj cijeni u Hrvatskoj 
- besplatnu dostavu na vašu adresu
- ovlaštenu montažu na području cijele Hrvatske
- puštanje u rad od strane ovlaštenog servisa uvoznika opreme
- višegodišnje jamstvo na opremu i uslugu ugradnje
- održavanje 
  

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.
 
 
 

Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Pogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.

 
 
Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr
ili pošaljite upit preko kontakt forme.
 


 
Hvala na povjerenju! 
Vaš Klima koncept tim. 

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International Discover Dinacard MasterCard Maestro Visa American Express - jamstvo sigurne online kupnje Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se