KLIMATIZACIJA VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA

Veliki vodič za usporedbu sustava grijanja!


 

U dilemi ste kakav način grijanja odabrati za Vaš stan? Ne poznajete prednosti i mane klimatizacijskih sustava (tzv. multi-split sustavi klimatizacije) u odnosu na klasično centralno grijanje s radijatorima i kotlom tj. bojlerom (plin, biomasa, peleti…)?


Odabir adekvatnog sustava grijanja može predstavljati veliku nepoznanicu svakome laiku. Stoga je svaka informacija i prijedlog stručnih osoba dobrodošao. U ovom tekstu ćemo Vam pokušati približiti osnovne razlike između klimatizacijskih sustava i sustava klasičnog centralnog grijanja.


Oba sustava imaju isti cilj: kvalitetno i komforno zagrijavanje prostorija na željenu temperaturnu razinu kako bi povećali ugodu boravka u željenim prostorijama, a da pritom ne prelaze okvire velikih troškova.


Klimatizacija vs. klasično centralno grijanje

Cijena ugradnje


Sve cijene klimatizacijskih mono i multi sustava možete pregledati na našim web stranicama. Također, u našem kalkulatoru multi sustava možete kreirati sustav dizajniran za vaš dom dimenzionirajući snagu jedinice za svaku prostoriju posebno.


Cijena klimatizacijskog sustava ovisi o vrsti i broju uređaja koji odaberete. Postoje mono sustavi s jednom unutarnjom jedinicom koju pokreće jedna vanjska jedinica i multi sustavi. To su sustavi gdje vanjska jedinica pogoni od dvije do čak šest unutarnjih jedinica. Takvi sustavi su naravno skuplji od mono sustava, ali su i puno bolje rješenje u smislu broja vanjskih jedinica, a samim time izgleda, buke i učinkovitosti uređaja.


Grijanje klima uređajima je najpovoljniji oblik grijanja, pogotovo u odnosu na klasično centralno grijanje za koje je potrebna veća početna investicija, ali i dugoročni troškovi energenata su veći u odnosu na klima uređaje.


Cijene klima uređaja se kreću od dvije tisuće do nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o broju i kvaliteti uređaja. Kad je riječ o grijanju, predlaže se kupovina kvalitetnijih proizvoda relevantnih proizvođača jer je upravo kvaliteta izvedbe u grijanju jedan od bitnih faktora koji utječe na cijenu proizvoda.


Bitna stavka koja utječe na kupčevu percepciju cijene jest činjenica da klima uređaji izvrsno hlade, što utječe na kalkulaciju cijene s obzirom da centralno grijanje ne može vršiti funkciju hlađenja.


Energetska učinkovitost


Današnji inverter klima uređaji pripadaju visokim energetskim razredima (A+, A++ i A+++) čime je njihov mjesečni utrošak električne energije zanemariv. Bolji klima uređaji za utrošenih 1 kW električne energije predaju čak 4 kw energije što ih čini puno učinkovitijim načinom grijanja u odnosu na klasično centralno grijanje.


Inverterski kompresor regulacijom broja okretaja konstantno prilagođava snagu ovisno o temperaturi zraka u prostoriji. Ukoliko je temperatura zraka u prostoriji znatno niža od zadane temperature, klimatizacijski će uređaj raditi maksimalnom snagom dok ne postigne zadanu temperaturu, nakon toga samo potrebnom snagom za održavanje željene temperature.


Regulacijom rada kompresora klima uređaj ostvaruje nižu potrošnju električne energije. Iz toga proizlazi da grijanje klimatizacijskim sustavima predstavlja čak duplo energetski učinkovitiji sustav u odnosu na plin, ili čak trostruko učinkovitiji sustav u odnosu na sustav pogonjen lož uljem.


Radijatorski sustavi centralnog grijanja mogu biti pogonjeni na različite načine, najčešće je to preko plina, biomase ili peleta. To utječe na energetsku učinkovitost samog sustava. Unatoč tome, bilo koji od navedenih sustava nije energetski učinkovitiji od klimatizacijskog sustava. Sve to skupa se reflektira i na cijenu s obzirom da je energetska učinkovitost u korelaciji s mjesečnim troškovima. Klimatizacijski sustavi su tu daleko bolji od ostatka konkurencije, među njima i klasičnog centralnog grijanja.


Kvaliteta zraka i ugoda


Sustav centralnog grijanja se može izvesti na različite načine, ali najčešća pomisao svakog korisnika je centralno grijanje preko visokotemperaturnih radijatora. Radijatori emitiraju, isijavaju konvekcijsku toplinu preko radijatorske površine. Taj način grijanja efektno zagrijava prostore pri izrazito niskim temperaturama što ga čini dobrim rješenjem.


Klimatizacijski sustavi zagrijavaju prostor na drugačiji način, putem zraka. Neki korisnici preferiraju konvekcijsko zagrijavanje prostorija ali grijanje klimatizacijskim sustavom ima svoje brojne prednosti. Pri grijanju klima uređaj sa svojim filterima obrađuje zrak te tako uništava bakterije te podižu razinu kvalitete zraka.


Visoke temperature isijavanja klasičnih radijatora negativno utječu na zrak, isušuju ga te potpomažu nastanak prašine i elektrostatskih čestica. Ukoliko je centralno grijanje pogonjeno na drva ili na lož ulje, to zahtjeva velike troškove prije svake sezone grijanja te konstantno održavanje, pepeo i dim što za sobom vuče potrebu za izradom dimnjaka.


Korištenje pri izuzetno niskim temperaturama


Centralna grijanja i njihova efikasnost ovisi o karakteristikama pogonske energije te njihova učinkovitost pri nižim temperaturama je ovisna o učinkovitosti i padu kapaciteta pogonskog energenta pri nižim temperaturama. Većina centralnih grijanja u Hrvatskoj su pogonjeni na plin, pelete ili različite kotlove koji svi redom odlično rade pri nižim temperaturama.


Klimatizacijski sustav za grijanje pri nižim temperaturama radi ovisno o kvaliteti uređaja te padu kapaciteta istih pri nižim temperaturama. Ne griju svi klima uređaji isto, stoga je bitno odabrati adekvatni uređaj prema području ugradnje i temperaturnim uvjetima na tom području.


Česta greška kupaca može biti odabir iznimno jeftinog klima uređaja za grijanje na kontinentalnom području koje nije dovoljno kapacitirano da efikasno grije pri nižim temperaturama. Kvalitetnije klime za grijanje pri nižim temperaturama kvalitetnije isporučuju energiju grijanja pa će primjerice klima uređaji pri vanjskoj temperaturu od 0 stupnjeva davati oko 90% nazivne snage u grijanju dok će pri temperaturi od primjerice -15 stupnjeva pružati 60% nazivne snage. Klimatizacijski sustavi su toliko uznapredovali da mogu kvalitetno vršiti grijanje na temperaturi od čak -25 stupnjeva!


Ovaj tekst je dio našeg serijala vodiča kroz usporedbu sustava grijanja, provjerite ostale tekstove u serijalu:


Usporedba sustava grijanja dio 1. - Dizalice topline vs. klasično centralno grijanje

Usporedba sustava grijanja dio 2. - Klimatizacija vs. klasično centralno grijanje

Usporedba sustava grijanja dio 3. - Dizalice topline vs. Klimatizacija


 
 

DIZALICE TOPLINE - od projekta do realizacije u cijeloj Hrvatskoj!

 

Dizalica topline je kompleksan sustav pa je potreban i poseban pristup!

Ako od nas tražite savjet ili ponudu molimo da nam pošaljete što više detalja:
1. Za što Vam točno treba dizalica topline: hlađenje, grijanje, podno grijanje, potrošna topla voda PTV, spajanje na solar itd.
2. Lokacija objekta.
3. Broj prostorija, površina i namjena.
4. Ako imate projekt i/ili troškovnik termotehničkih instalacija sa navedenim tipom uređaja, pošaljite nam - to će puno pomoći za razradu ponude.
5. Tlocrt, slike i ostalo što može pomoći za specificiranje ponude.

Upite pošaljite na mail: hrvoje@klimakoncept.hr
ili kontaktirajte Projekt inženjera:
Hrvoje Šerić, mag. ing. ind.
mob. 098 285 113
Rado ćemo odgovorit na sva vaša pitanja i dati vam korisne prijedloge i ponudu.

 


Možemo vam ponuditi:

- savjetovanje, prijedloge, ponude
- po potrebi izradu projekta i troškovnika termotehničkih instalacija
- dizalicu topline po najnižoj cijeni u Hrvatskoj 
- besplatnu dostavu na vašu adresu
- ovlaštenu montažu na području cijele Hrvatske
- puštanje u rad od strane ovlaštenog servisa uvoznika opreme
- višegodišnje jamstvo na opremu i uslugu ugradnje
- održavanje 
 Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:ŽELIM DIZALICU TOPLINE - KAKO U REALIZACIJU?


TOP 5 NAJPRODAVANIJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE U 2022. GODINI


TOP 5 VRHUNSKIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA HLAĐENJE


TOP 7 POVOLJNIJIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA


10 NAJČEŠĆIH KVAROVA NA KLIMA UREĐAJIMA


SAVJETI ZA POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA


NAJJEFTINIJE GRIJANJE - GRIJANJE NA KLIMU


TOP 5 NAJBOLJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE


KLIMA UREĐAJI ZA APARTMANE - IZNAJMLJIVAČE


MONO ILI MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ - KOJI KUPITI I UGRADITI?


KAKO POBOLJŠATI UČINKOVITOST KLIMA UREĐAJA I PRODULJITI VIJEK RADA KLIME?


KADA JE VRIJEME ZA ZAMJENU STAROG KLIMA UREĐAJA?


KAKO ZNATI DA U VAŠEM KLIMA UREĐAJU NEDOSTAJE PLINA?


5 PREDNOSTI KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE DOMA


PREDNOSTI I MANE PODNOG-PARAPETNOG KLIMA UREĐAJA U ODNOSU NA ZIDNI


MAGNETSKI KONTAKTI NA VRATIMA I PROZORIMA ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE


KAZETNI KLIMA UREĐAJI - PRINICP RADA I NAČIN UGRADNJE


SERIJE KLIMA UREĐAJA U BOJI - OPLEMENITE SVOJ PROSTOR


DA LI JE JEFTINIJE OSTAVITI KLIMA UREĐAJ UKLJUČEN ILI STALNO ISKLJUČIVATI I UKLJUČIVATI?


SVE O INVERTER KLIMA UREĐAJIMA

 

ŠTO JE KLIMA UREĐAJ I VRSTE KLIMA UREĐAJA


SVE FUNKCIJE DALJINSKOG UPRAVLJAČA KLIMA UREĐAJA


NAJKVALITETNIJI KLIMA UREĐAJI


GDJE KUPITI KLIMA UREĐAJ - Vrijedne informacije za kupovinu i montažu klima uređaja


VODIČ - SAVJETI ZA KUPNJU KLIMA UREĐAJA


KLIMA UREĐAJI - Kako kupci kupuju klima uređaj?


STRUČNJACI SAVJETUJU NA ŠTO TREBA PAZITI PRI KUPNJI KLIMA UREĐAJA


ISKUSTVA KORISNIKA - ŠTO NISMO ZNALI PRIJE KUPNJE KLIMA UREĐAJA?


JAPANSKI VS. OSTALI KLIMA UREĐAJI


10 RAZLOGA ZAŠTO SU JAPANSKI KLIMA UREĐAJI NAJBOLJI IZBOR!


ODABIR POTREBNE SNAGE KLIMA UREĐAJA I NAJBOLJE POZICIJE UNUTARNJE I VANJSKE JEDINICE


NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


SMART - PAMETNI KLIMA UREĐAJI SA SENZOROM PRISUTNOSTI


WIFI UPRAVLJANJE KLIMA UREĐAJIMA SA UDALJENE LOKACIJE


EVO ZAŠTO SU MITSUBISHI I DAIKIN NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


GRIJANJE PROSTORA KLIMA UREĐAJEM


KAKO PRIPREMITI KLIMA UREĐAJ ZA SEZONU HLAĐENJA?


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba! - Uspoređujemo dva najpoznatija proizvođača klima uređaja


INVERTER KLIMA UREĐAJI - što je Inverter, zašto inverter, koje su prednosti Inverter klima uređaja


NAJČEŠĆA PITANJA O KLIMA UREĐAJIMA


SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI O PODNOM GRIJANJU!


NOVE TEHNOLOGIJE I MOGUĆNOSTI KLIMA UREĐAJA


NOVI MODELI VRHUNSKIH JAPANSKIH KLIMA UREĐAJA


PREDNOSTI I MANE FREONA R32 U ODNOSU NA R410A


SPAS ZA VLAŽNE PROSTORIJE - GRIJANJE NA KLIMU?


KLIMATIZACIJA - Sve o klimatizaciji stambenog i poslovnog prostora


KAKO OSIGURATI NAJBOLJU KVALITETU ZRAKA U VAŠEM DOMU?


MOŽE LI VAS KLIMA UREĐAJ SPASITI OD PROLJETNIH ALERGIJA?


POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA U HODNIK, DA ili NE pitanje je sad! - Vječna dilema - pogledajte savjete stručnjaka


PREMJEŠTANJE KLIMA UREĐAJA


DIZALICE TOPLINE - TOPLINSKE PUMPE - Kompletna rješenja za stambene i poslovne prostore


VODIČ ZA ODABIR DIZALICE TOPLINE TE UPUTE I SMJERNICE ZA MONTAŽU I PUŠTANJE U POGON


DIZALICE TOPLINE VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - Veliki vodič za usporedbu sustava grijanja!


DIZALICE TOPLINE VS. KLIMATIZACIJA - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


ODGOVARAMO NA NAJČEŠĆA PITANJA O CENTRALNOM GRIJANJU!


REKUPERATORI ZRAKA - Izmjena zraka bez gubitka energije


PROČISTAČI ZRAKAPogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:ŠTO JE KLIMA UREĐAJ?


PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA


ŠTO JE DOBRO ZNATI PRI KUPNJI KLIME?


KOJI KLIMA UREĐAJ ODABRATI?


GDJE I KAKO MONTIRATI KLIMA UREĐAJ?


KAKO PODESITI KLIMU DA GRIJE


TIPOVI UNUTARNJIH JEDINICA


ZAŠTO CURI VODA NA UNUTARNJOJ JEDINICI KLIMA UREĐAJA


MONO SPLIT KLIMA UREĐAJ


MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ


ZIDNI KLIMA UREĐAJI


PODNI - PARAPETNI KLIMA UREĐAJI


PODSTROPNI KLIMA UREĐAJI


KAZETNI KLIMA UREĐAJI


KANALNI KLIMA UREĐAJI


KLIMA UREĐAJI BEZ VANJSKE JEDINICE


ZRAČNE ZAVJESE


ODVLAŽIVAČI ZRAKA


PRIJENOSNI KLIMA UREĐAJI - PREDNOSTI I NEDOSTACI MOBILNE KLIME


POTROŠNJA KLIMA UREĐAJA - KOLIKO STRUJE TROŠI KLIMA?


VRSTE FILTERA NA UNUTARNJIM JEDINICAMA KLIMA UREĐAJA


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba!


ŠTO JE IONIZATOR ZRAKA?


TABLICA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI


UPUTSTVA ZA RAD SA KLIMA UREĐAJIMA


DIZALICA TOPLINE


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA - CIJENA UGRADNJE I OSTALA PITANJA!


POSTAVLJANJE 1. FAZE - INSTALACIJA ZA KLIMA UREĐAJ


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA NA POSTAVLJENE INSTALACIJE


DEMONTAŽA KLIMA UREĐAJA


POPRAVAK KLIMA UREĐAJA


GODIŠNJI SERVIS KLIMA UREĐAJA


PREVENTIVNI SERVIS KLIMA UREĐAJA


SERVIS KLIMA UREĐAJA SA PRODUŽIVANJEM JAMSTVAVašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.Dostava plaćenih klima uređaja na području cijele Hrvatske je besplatna.Ovlaštenu montažu klima uređaja sa garancijom vršimo u cijeloj Hrvatskoj.Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr


ili pošaljite upit preko kontakt forme.Kontaktirajte nas 


Hvala na povjerenju!


Vaš Klima koncept tim.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se