SVE O INVERTER KLIMA UREĐAJIMA

Odgovaramo na sva pitanja o inverter klima uređajima!

 

Jedno od čestih pitanja kod kupnje klima uređaja je INVERTER?. Kupci se pitaju što je to inverter, ima li određena klima inverter, što dobivam ako kupim klima uređaj s inverterom, štedi li inverter struju, radi li klima uređaj s inverterom tiše i općenito koje su razlike između inverter klime i "obične".


Što je inverter
 

Koja je razlika između inverter klime i "obične" klime?

Razjasnimo ovo osnovno pitanje odmah na početku. Prije desetak godina većina klima uređaja nije imalo inverter kompresor već samo ON/OFF ili Fix speed kompresore. Iz naziva je jasno kako se radi o kompresoru sa samo jednom brzinom. Takvi kompresori slični su kao kompresor u hladnjaku ili zamrzivaču. Kompresor "običnog" klima uređaja uvijek je radio punom snagom, a kad bi zadovoljio zadane uvjete, odnosno zadanu temperaturu, ugasio bi se.


Primjerice, ako je klima uređaj hladio, kompresor bi radio punom snagom dok ne bi postigao podešenu temperaturu, npr. 25°C i tada bi se ugasio. Kompresor bi se ponovno palio kad bi se temperatura u prostoru povećala za 1° do 2°C. Dok je kompresor ugašen puhao bi ventilator na unutarnjoj jedinici i radio samo kao ventilator, miješao bi zrak iz prostora. Zbog toga od korisnika često dobivamo upite - zašto klima samo puše ali ne hladi, a naš odgovor je uvijek isti: to je normalna situacija zbog gore navedenog.U režimu grijanja slična je situacija, kompresor radi punom snagom dok ne zadovolji zadanu temperaturu npr. 27°C i tada se ugasi. Ovisno o tipu klima uređaji i njegovom tvornički programiranom modu, kod nekih klima uređaja nakon postizanja temperature i gašenja kompresora ventilator nastavlja raditi i ventilirati zrak iz prostora što kupcima daje dojam da klima uređaj hladi umjesto da grije. Sada kad smo razjasnili način rada starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima možemo se posvetiti novoj generaciji inverter kompresora.

 


Što je to inverter?

Uzmimo primjer načina rada u hlađenju. Ako smo ušli u vrući prostor gdje je temperatura npr. 30°C i uključili inverter klimu i podesili temperaturu na 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će očitati temperaturu u prostoru i usporediti je sa zadanom temperaturom na daljinskom upravljaču, elektronika će zbog tih 5 stupnjeva razlike pokrenuti inverter kompresor uvijek minimalnom snagom a kroz jednu do tri minute kompresor će pojačati snagu do maksimalne. Kako se temperatura u prostoru snižava i približava zadanoj temperaturi, tako će i kompresor smanjivati snagu. Kada klima uređaj postigne zadanu temperaturu od 25°C, inverter kompresor ide u održavanje temperature, odnosno radi minimalnom snagom i tako znatno štedi struju.


Kada se temperatura i prostoru poveća za cca. 0,5° do 1°C, ovisno o tipu klima uređaja, kompresor lagano poveća snagu samo koliko je potrebno da drži zadanu temperaturu i tako kompresor navođen osjetnicima temperature i upravljačkom elektronikom radi doziranom snagom kojom uvijek osigurava zadanu temperaturu uz najmanju potrošnju električne energije. 

Ima li određeni klima uređaj inverter?

Svi trenutno dostupni klima uređaji na Klima koncept web shopu imaju inverter kompresor. Kod nas više ne možete kupiti klima uređaj sa starom ON/OFF tehnologijom, bez invertera, tako da možete biti sigurni da svi dostupni klima uređaji na našem web shopu i fizičkoj trgovini imaju ugrađene najnovije inverter kompresore.


Što dobivam ako kupim klima uređaj s Inverterom?

Za razliku od starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima koji su gore pojašnjeni, novi klima uređaji imaju inverter kompresor kojim upravlja elektronika, a sam kompresor ima varijabilni raspon snage od minimuma do maksimuma. To znači da kompresor u datom trenutku radi onom snagom koja je optimalna i potrebna za zadovoljavanje zadane temperature u prostoru.


Što je to inverterski način rada?

Ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora te omogućava značajna ušteda energije. Nema čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu. Ugodnost u prostoru klimatiziranom s inverterskim klima uređajem je puno veća jer inverterski sistem rada regulacijom izlazne temperature klimatiziranog zraka izbjegava sindrom "propuha” u Vašem prostoru. Inverterski uređaji uz to pružaju mogućnost grijanja i kod vrlo niskih vanjskih temperatura, do -15°C.


Precizna regulacija željene temperature, veća ugodnost klimatiziranog prostora te mogućnost grijanja i kod niskih vanjskih temperatura, a uz sve to značajna ušteda energije čine inverter uređajem budućnosti. Kompletna naša ponuda klima uređaja su inverteri energetske klase A do A+++


Štedi li klima inverter struju?

Ovisno o uvjetima u prostoru i vani te zadanoj temperaturi, izolaciji i orijentaciji prostora, kvalitetan inverter klima uređaj u odnosu na stari ON/OFF klima uređaj bez invertera može uštedjeti od 20 do čak 60% električne energije! Više pročitajte u našem tekstu - Koliko struje troše klima uređaji?


Grijanje na inverter klimu?

Ako uključimo klima uređaj u hladnom prostoru gdje je temperatura oko 15°C i na daljinski podesimo temperaturu 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će registrirati temperaturu u prostoru, a upravljačka elektronika će s obzirom na razliku temperature od 5°C pokrenuti inverter kompresor na maksimalnu snagu kako bi klima uređaj čim prije u prostoru osigurao zadanu temperaturu od 25°C.


Kako se temperatura u prostoru podiže i sve više približava zadanoj temperaturi od 25°C tako kompresor smanjuje snagu a kada se postigne zadana temperatura klima ide u režim održavanja temperature, a inverter kompresor tada radi minimalnom snagom i tako znatno štedi električnu energiju.


U režimu održavanja temperature klima uređaj ispuhuje manje vrući zrak jer i kompresor tada radi smanjenom snagom, te kako u režimu grijanja zbog toga ne bi imali efekt i dojam da klima hladi umjesto da grije automatski se smanji i brzina ventilatora - turbine na unutarnjoj jedinici pa klima i dalje ispuhuje dovoljno topao zrak kojeg smanjena brzina ventilatora na unutarnjoj jedinici neće dodatno rashladiti.


Koji je veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja?

Generalno veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja je velika vlaga u vanjskom zraku. Vlaga u vanjskom zraku je veća smetnja od hladnoće zato što se vlaga iz vanjskog zraka lijepi i zamrzava na lamelama izmjenjivača na vanjskoj jedinici i tako stvara izolaciju te slabi kontakt između vanjskog zraka i lamela izmjenjivača i kao posljedica slabi učinak klima uređaja, kompresor u toj situaciji i dalje normalno radi ali se smanjuje temperatura ispuha na unutarnjoj jedinice a prostor se slabije zagrijava.

 

Kad osjetnik temperature registrira smanjenu temperaturu na ispuhu unutarnje jedinice koja više ne može zagrijavati prostor, to je znak da se je vani nakupilo toliko leda da klima ne može učinkoviti grijati prostor. U tom slučaju klima prestaje s grijanjem, okreće se ciklus rada i kompresor radi na zagrijavanju izmjenjivača vanjske jedinice i otapa nagomilani led. Taj proces traje 5 - 10 minuta nakon čega klima ponovo uspostavi normalan režim grijanja.


Ovaj tehnički nedostatak imaju svi klima uređaji od svih proizvođača s time da skuplji klima uređaji renomiranih proizvođača imaju bolji kompresor tako da je taj efekt zamrzavanja vanjske jedinice u režimu grijanja manje izražen a klima u istim uvjetima bolje grije na nižim vanjskim temperaturama.


Zbog ovog ograničenja preporučujemo Vam da za hladnija i vlažna područja kupite malo jači klima uređaj da se eliminira gubitak snage u specifičnim uvjetima zbog gore navedenih situacija.


Još jedna bitan detalj kod montaže, klima uređaj ljeti bolje hladi ako se vanjska jedinica nalazi na hladnijem mjestu a zimi bolje grije ako se vanjska jedinica nalazi na toplijoj poziciji.


Unutarnju jedinicu inverter klima uređaja nije preporučljivo postaviti u hodnik, posebno ne na poziciju gdje je zid na 1 - 2 m ispred, jer se zrak odbija od zida i senzor na unutarnjoj jedinici daje elektronici i kompresoru pogrešne podatke pa kompresor zbog navedenog smanjuje snagu a nije dovoljno klimatizirao prostor pogotovo ako se iz hodnika žele klimatizirati druge prostorije. Taj efekt je posebno izražen u režimu grijanja jer je topli zrak lakši te se diže pod plafon do unutarnje jedinice i senzora temperature a prije nego ugrije ciljane prostorije.


Rješenje je po jedna unutarnja jedinica u svaku prostoriju, sve drugo je kompromis!


Koja je cijena klima uređaje s inverterom?

Kao što smo rekli ranije u tekstu, u našoj ponudi su isključivo klima uređaji s invertorskim kompresorima. Nudimo širok raspon cijena invertor klima uređaja, različitih snaga i za različite površine prostora.


Savjet kod korištenja inverter klima uređaja:


  • automatske postavke štede električnu energiju - preporučljivo
  • ako želite brzo ugrijati prostor postavite najveću temperaturu na daljinskom upravljaču a kada se prostor zagrije vratite na primjerenu temperaturu.

Pojašnjenje: upravljačka elektronika stalno mjeri razliku između temperature u prostotu i temperature koja je zadana na daljinskom upravljaču, što je ta razlika veća kompresor radi sa većom snagom jer želi brzo postići zadanu temperaturu. Sa manjom razlikom te dvije temperature tijekom rada kompresor smanjuje snagu i kada postigne zadanu temperaturu ide u održavanje i tada troši od 200 do 400W ovisno o klasi i snazi klima uređaja.


Za brzo hlađenje postaviti minimalnu temperaturu na daljinskom upravljaču i vratiti na primjerenu kad se prostor dovoljno ohladi.     

Pogledajte našu ponudu mono-split klima uređaja:

Ponuda klima uređaja po snazi:

klima uređaji snage 2 kW
klima uređaji snage 2,5 kW
klima uređaji snage 3,5
klima uređaji snage 4 do 5 kW
klima uređaji snage 5 do 6 kW
klima uređaji snage 6 do 7 kW
klima uređaji snage 7 do 8 kW
klima uređaji snage 8 do 10 kWPonuda klima uređaja prema površini prostora koji se klimatizira:

klima uređaji za prostor površine do 20 m2
klima uređaji za prostor površine 20 do 25 m2
klima uređaji za prostor površine 25 do 30 m2
klima uređaji za prostor površine 30 do 35 m2
klima uređaji za prostor površine 35 do 40 m2
klima uređaji za prostor površine 40 do 45 m2
klima uređaji za prostor površine 45 do 50 m2
klima uređaji za prostor površine 50 do 55 m2
klima uređaji za prostor površine 55 do 60 m2
klima uređaji za prostor površine 60 do 65 m2
klima uređaji za prostor površine 65 do 70 m2

 

 

 
Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:ŽELIM DIZALICU TOPLINE - KAKO U REALIZACIJU?


TOP 5 NAJPRODAVANIJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE U 2022. GODINI


TOP 5 VRHUNSKIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA HLAĐENJE


TOP 7 POVOLJNIJIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA


10 NAJČEŠĆIH KVAROVA NA KLIMA UREĐAJIMA


SAVJETI ZA POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA


NAJJEFTINIJE GRIJANJE - GRIJANJE NA KLIMU


TOP 5 NAJBOLJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE


KLIMA UREĐAJI ZA APARTMANE - IZNAJMLJIVAČE


MONO ILI MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ - KOJI KUPITI I UGRADITI?


KAKO POBOLJŠATI UČINKOVITOST KLIMA UREĐAJA I PRODULJITI VIJEK RADA KLIME?


KADA JE VRIJEME ZA ZAMJENU STAROG KLIMA UREĐAJA?


KAKO ZNATI DA U VAŠEM KLIMA UREĐAJU NEDOSTAJE PLINA?


5 PREDNOSTI KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE DOMA


PREDNOSTI I MANE PODNOG-PARAPETNOG KLIMA UREĐAJA U ODNOSU NA ZIDNI


MAGNETSKI KONTAKTI NA VRATIMA I PROZORIMA ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE


KAZETNI KLIMA UREĐAJI - PRINICP RADA I NAČIN UGRADNJE


SERIJE KLIMA UREĐAJA U BOJI - OPLEMENITE SVOJ PROSTOR


DA LI JE JEFTINIJE OSTAVITI KLIMA UREĐAJ UKLJUČEN ILI STALNO ISKLJUČIVATI I UKLJUČIVATI?


ŠTO JE KLIMA UREĐAJ I VRSTE KLIMA UREĐAJA


SVE FUNKCIJE DALJINSKOG UPRAVLJAČA KLIMA UREĐAJA


NAJKVALITETNIJI KLIMA UREĐAJI


GDJE KUPITI KLIMA UREĐAJ - Vrijedne informacije za kupovinu i montažu klima uređaja


VODIČ - SAVJETI ZA KUPNJU KLIMA UREĐAJA


KLIMA UREĐAJI - Kako kupci kupuju klima uređaj?


STRUČNJACI SAVJETUJU NA ŠTO TREBA PAZITI PRI KUPNJI KLIMA UREĐAJA


ISKUSTVA KORISNIKA - ŠTO NISMO ZNALI PRIJE KUPNJE KLIMA UREĐAJA?


JAPANSKI VS. OSTALI KLIMA UREĐAJI


10 RAZLOGA ZAŠTO SU JAPANSKI KLIMA UREĐAJI NAJBOLJI IZBOR!


ODABIR POTREBNE SNAGE KLIMA UREĐAJA I NAJBOLJE POZICIJE UNUTARNJE I VANJSKE JEDINICE


NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


SMART - PAMETNI KLIMA UREĐAJI SA SENZOROM PRISUTNOSTI


WIFI UPRAVLJANJE KLIMA UREĐAJIMA SA UDALJENE LOKACIJE


EVO ZAŠTO SU MITSUBISHI I DAIKIN NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


GRIJANJE PROSTORA KLIMA UREĐAJEM


KAKO PRIPREMITI KLIMA UREĐAJ ZA SEZONU HLAĐENJA?


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba! - Uspoređujemo dva najpoznatija proizvođača klima uređaja


INVERTER KLIMA UREĐAJI - što je Inverter, zašto inverter, koje su prednosti Inverter klima uređaja


NAJČEŠĆA PITANJA O KLIMA UREĐAJIMA


SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI O PODNOM GRIJANJU!


NOVE TEHNOLOGIJE I MOGUĆNOSTI KLIMA UREĐAJA


NOVI MODELI VRHUNSKIH JAPANSKIH KLIMA UREĐAJA


PREDNOSTI I MANE FREONA R32 U ODNOSU NA R410A


SPAS ZA VLAŽNE PROSTORIJE - GRIJANJE NA KLIMU?


KLIMATIZACIJA - Sve o klimatizaciji stambenog i poslovnog prostora


KAKO OSIGURATI NAJBOLJU KVALITETU ZRAKA U VAŠEM DOMU?


MOŽE LI VAS KLIMA UREĐAJ SPASITI OD PROLJETNIH ALERGIJA?


POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA U HODNIK, DA ili NE pitanje je sad! - Vječna dilema - pogledajte savjete stručnjaka


PREMJEŠTANJE KLIMA UREĐAJA


DIZALICE TOPLINE - TOPLINSKE PUMPE - Kompletna rješenja za stambene i poslovne prostore


VODIČ ZA ODABIR DIZALICE TOPLINE TE UPUTE I SMJERNICE ZA MONTAŽU I PUŠTANJE U POGON


DIZALICE TOPLINE VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - Veliki vodič za usporedbu sustava grijanja!


DIZALICE TOPLINE VS. KLIMATIZACIJA - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


KLIMATIZACIJA VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


ODGOVARAMO NA NAJČEŠĆA PITANJA O CENTRALNOM GRIJANJU!


REKUPERATORI ZRAKA - Izmjena zraka bez gubitka energije


PROČISTAČI ZRAKAPogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:ŠTO JE KLIMA UREĐAJ?


PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA


ŠTO JE DOBRO ZNATI PRI KUPNJI KLIME?


KOJI KLIMA UREĐAJ ODABRATI?


GDJE I KAKO MONTIRATI KLIMA UREĐAJ?


KAKO PODESITI KLIMU DA GRIJE


TIPOVI UNUTARNJIH JEDINICA


ZAŠTO CURI VODA NA UNUTARNJOJ JEDINICI KLIMA UREĐAJA


MONO SPLIT KLIMA UREĐAJ


MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ


ZIDNI KLIMA UREĐAJI


PODNI - PARAPETNI KLIMA UREĐAJI


PODSTROPNI KLIMA UREĐAJI


KAZETNI KLIMA UREĐAJI


KANALNI KLIMA UREĐAJI


KLIMA UREĐAJI BEZ VANJSKE JEDINICE


ZRAČNE ZAVJESE


ODVLAŽIVAČI ZRAKA


PRIJENOSNI KLIMA UREĐAJI - PREDNOSTI I NEDOSTACI MOBILNE KLIME


POTROŠNJA KLIMA UREĐAJA - KOLIKO STRUJE TROŠI KLIMA?


VRSTE FILTERA NA UNUTARNJIM JEDINICAMA KLIMA UREĐAJA


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba!


ŠTO JE IONIZATOR ZRAKA?


TABLICA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI


UPUTSTVA ZA RAD SA KLIMA UREĐAJIMA


DIZALICA TOPLINE


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA - CIJENA UGRADNJE I OSTALA PITANJA!


POSTAVLJANJE 1. FAZE - INSTALACIJA ZA KLIMA UREĐAJ


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA NA POSTAVLJENE INSTALACIJE


DEMONTAŽA KLIMA UREĐAJA


POPRAVAK KLIMA UREĐAJA


GODIŠNJI SERVIS KLIMA UREĐAJA


PREVENTIVNI SERVIS KLIMA UREĐAJA


SERVIS KLIMA UREĐAJA SA PRODUŽIVANJEM JAMSTVAVašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.Dostava plaćenih klima uređaja na području cijele Hrvatske je besplatna.Ovlaštenu montažu klima uređaja sa garancijom vršimo u cijeloj Hrvatskoj.Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr


ili pošaljite upit preko kontakt forme.Kontaktirajte nas 


Hvala na povjerenju!


Vaš Klima koncept tim.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se