ZATVORI
ODVLAŽIVAČI - SUŠAČI ZRAKA

Odvlaživači zraka – kada ima smisla kupiti ovaj uređaj?

Tražite odvlaživač zraka i trebate savjet o odabiru? Reći ćemo vam kako pronaći stvarno prikladan uređaj, kako možete usporediti pojedine uređaje, koje su vam funkcije stvarno potrebne, a koje su suvišne.
Što je zapravo odvlaživač zraka? Kako radi? Gdje ima smisla korištenje odvlaživača zraka? Otkrijte sva važna pitanja i odgovore o odvlaživačima zraka.

Što je odvlaživač zraka?

Naziv odvlaživača govori sve: uklanja vlagu iz zraka u prostoriji. Za smanjenje vlažnosti, uređaj usisava zrak, izvlači vodenu paru iz njega i vraća zrak u prostoriju. U pravilu se pomoću električnog odvlaživača može podesiti željena vlažnost zraka. Mjeri vlažnost u prostoriji i snižava je dok se ne postigne zadana vrijednost. Zatim se odvlaživač zraka automatski isključuje i pravi pauzu dok vlažnost ne počne ponovno rasti. Napomena: Odvlaživači zraka nazivaju se i sobni odvlaživači zraka ili sušači zraka. Kolokvijalno, često se jednostavno naziva odvlaživačem zraka.
 
Odvlaživači zraka - povoljne cijene i brza dostava

Kako radi odvlaživač zraka?

Svrha svakog odvlaživača zraka je izvlačenje vode iz zraka. To smanjuje vlažnost - zrak se isušuje. U osnovi, odvlaživači obično rade prema sljedeća tri funkcionalna principa:

✓ Kondenzacija zračnim hlađenjem
✓ Apsorpcija u hidrofilnim tekućinama
✓ Adsorpcija vlage na adsorbensu (npr. granule)

Kako radi kondenzacijski odvlaživač zraka?

kondenzacijskom odvlaživaču zraka, zrak koji se suši vodi se preko izmjenjivača topline uz pomoć ventilatora. Površina izmjenjivača topline je toliko hladna da se dio vodene pare pohranjene u zraku kondenzira kada dođe u dodir s hladnom površinom. Osušeni zrak prolazi dalje i vraća se u prostoriju pomoću odvlaživača.
Ovakav odvlaživač ima spremnik u koji se skuplja kondenzacija koja nastaje tijekom procesa sušenja. S vremena na vrijeme spremnik se mora isprazniti.
Dok se spremnik za vodu kod nekih odvlaživača mora ukloniti i isprazniti ručno, postoje i uređaji s priključkom na crijevo. Voda se može kontinuirano ispuštati kroz crijevo. Alternativno, neki modeli su opremljeni integriranom pumpom.
Napomena: kondenzacijski odvlaživači zraka sadrže rashladni uređaj za stvaranje hladnoće unutar jedinice. Tijekom rada stvara se otpadna toplina što dovodi do zagrijavanja zraka koji se upuhuje natrag u prostoriju.

Kako radi apsorpcijski odvlaživač zraka?

Zrak u odvlaživaču također se može osušiti prelaskom preko tekućine koja upija vlagu. To su higroskopne tekućine poput vodene otopine soli kalcijevog klorida, litijevog bromida ili litijevog klorida.
Vodena para sadržana u zraku se tako prenosi u higroskopnu tekućinu, a osušeni zrak istječe iz uređaja. Kako tekućina upija sve više i više vode, ona se sve više razrjeđuje i gubi svoju učinkovitost. Stoga se mora zamijeniti nakon određenog vremenskog razdoblja.

Kako radi adsorpcijski odvlaživač zraka?

Adsorpcijski odvlaživač zraka radi na sličan način kao i apsorpcijski odvlaživač zraka. Međutim, to su hidrofilni materijali umjesto tekućina koje privlače vodenu paru. Koriste se granule, zeolit ili silica gel.
Poput higroskopnih tekućina, higroskopni materijal gubi učinkovitost s povećanjem vlažnosti. Nešto poput ručnika koji se na kraju toliko smoči da više ne može apsorbirati vodu.
Dok se ručnik jednostavno mora osušiti kako bi mogao ponovno upiti vodu, većina higroskopnih materijala također se može regenerirati zagrijavanjem.

Kada se koriste odvlaživači zraka?

Ovi uređaji koriste se svugdje gdje je postotak vlage u zraku previsok. Visoka vlažnost nije neuobičajena pojava i stoga postoji praktički bezbroj različitih područja primjene.
Međutim, postoje određene prostorije i okolnosti u kojima je upotreba odvlaživača zraka osobito tipična:

✓ Prostorije s trajno visokom vlagom
✓ Prostorije s redovitim stvaranjem vodene pare
✓ Vozila
✓ Prostorije za sušenje odjeće

Prostorije s trajno visokom vlagom

Ako prozori propuštaju, a toplinska izolacija je loša, vlaga je posebno visoka. Dugoročno, to rezultira nezdravom klimom u prostoriji i stvaranjem plijesni u zahvaćenim prostorijama. To je često problem, osobito u starijim zgradama. Ovakve prostorije se mogu osušiti i zaštititi od plijesni uz pomoć odvlaživača zraka, prisilne ventilacije i grijanja.

Prostorije s redovitim stvaranjem vodene pare

Topli, dugi tuševi i vruće kupke ne samo da zvuče primamljivo za vas, već su i poslastica za plijesan. To je zato što se stvaraju velike količine vodene pare i kondenzacija na stropu i prozorima, što omogućuje da plijesan procvjeta u vrlo kratkom vremenu.
Uz odvlaživač zraka, visoka vlažnost u sobama kao što su kupaonice i kuhinje može se posebno dobro kontrolirati. Na taj način prostorija brzo postaje suha i topla.

Odvlaživači zraka i vozila

Vožnja sa zamagljenim staklima može biti vrlo opasna. Mini odvlaživači zraka stoga se često koriste u automobilima i drugim vozilima kako bi spriječili zamagljivanje stakala. Osim smetnji zamagljenih stakala, visoka vlažnost u vozilima također može dovesti do stvaranja plijesni.
Visoka vlažnost ne može uzrokovati oštećenja samo u unutrašnjosti vozila, već i na karoseriji. Pogotovo kada su vozila ostavljeni u garaži dulje vrijeme, visoka vlažnost može dovesti do povećanog stvaranja hrđe. I tu može pomoći odvlaživač zraka u garaži.

Odvlaživači zraka i sušenje rublja

Sušenje svježe opranog rublja u zatvorenom prostoru radi ispravno samo kada je vlažnost niska. Što je zrak suši, to bolje može apsorbirati vlagu pohranjenu u rublju. Drugim riječima: rublje se suši brže.
Tijekom procesa sušenja povećava se vlažnost u prostoriji, a taj učinak reguliraju odvlaživači na način da se rublje može učinkovito sušiti i u zatvorenom prostoru.
 
Vlaga u prostoriji - riješite se vlage pomoću odvlaživača zraka

Kada je odvlaživač zraka koristan?

Općenito, isušivači vlage imaju smisla gdje god postoji visoka vlažnost i razvija se plijesan. Idealna relativna vlažnost zraka u stambenim prostorima je 40-60%. Ako je relativna vlažnost prostorije veća od 65%, odvlaživač zraka ima smisla.
Naravno, često može pomoći redovito provjetravanje i dovoljno grijanje. Međutim, postoje i prostorije u kojima se vlaga i plijesan na taj način mogu samo loše kontrolirati. To se posebno odnosi na prostorije koje je teško prozračiti ili nemaju prozore. Tipičan primjer su vlažni podrumi.
Koji funkcionalni princip ima smisla za odvlaživanje ovisi o temperaturi okoline i općim uvjetima: kondenzacijski odvlaživači zraka rade posebno učinkovito kada su temperatura i vlažnost u prostoriji visoke (npr. 70% i 25 °C). Ako obje vrijednosti padaju, učinkovitost principa kondenzacije također se značajno smanjuje.
Kondenzacijski odvlaživači zraka prikladni su, na primjer, za ubrzavanje procesa sušenja rublja u hladnoj podrumskoj prostoriji, ali ne i za sušenje negrijane prostorije zimi.
S druge strane, adsorpcijski i apsorpcijski sušači dobro rade čak i pri relativno suhom zraku i niskim temperaturama.

Kakvu korist ima odvlaživač zraka ljeti?

Odvlaživač zraka posebno je koristan ljeti kada je toplo i vlažno. U takvim danima plijesan se vrlo brzo širi. Zbog visoke vlažnosti na otvorenom, ventilacija ovdje ne donosi željeni učinak. Još više vlage može ući u kuću.
Ako odvlaživač zraka uklanja vodu iz vlažnog ljetnog zraka, to je ne samo praktično, već i posebno ugodno i obećava dobar san.
Napomena: Plijesan se ljeti češće razvija i u podrumima, jer se vlažan, topli zrak izvana hladi na hladnim zidovima podruma.

Kakvu korist ima odvlaživač zraka zimi?

Zimi se vlažnost zraka često može smanjiti ventilacijom, jer je vlažnost zraka vani obično niža nego unutarnja. Prilikom provjetravanja ne samo da se gubi vlaga, već i temperatura u prostoriji pada.
Odvlaživači, s druge strane, uklanjaju samo vodu, a time i vlagu iz zraka. Uz odvlaživač zraka zimi zrak postaje suši i toplina se zadržava.
Napomena: Budući da suhi zrak sadrži manje vode od vlažnog zraka, on se također brže zagrijava. Stoga možete uštedjeti na troškovima grijanja zimi s odvlaživačem zraka.

Što trebate uzeti u obzir kada koristite odvlaživač zraka?

Budući da postoje brojna moguća područja primjene odvlaživača zraka, zahtjevi za uređajem se također mijenjaju od slučaja do slučaja. Nakon što ste se odlučili za uređaj ili želite provjeriti u kojoj je mjeri određeni odvlaživač zraka prikladan za vašu situaciju, postoje neki važni kriteriji koje treba uzeti u obzir.
Prije kupnje odvlaživača zraka trebate si postaviti ova pitanja:

✓ Za koje temperature je uređaj prikladan?
✓ Ima li uređaj zaštitu od smrzavanja?
✓ Koliko zraka uređaj može cirkulirati na sat?
✓ Je li uređaj tih/bučan u radu?
✓ Odaje li uređaj puno topline tijekom rada?
✓ Kolika je potrošnja energije?
✓ Koliko dugo može raditi odvlaživač zraka bez gašenja?
✓ Može li se željena vlažnost bezstepeno podešavati?
✓ Je li integriran timer?
✓ Da li se uređaj automatski ponovno uključuje kada se prekorači željena razina vlažnosti?
✓ Je li filtar zraka periv?
✓ Kako funkcionira skupljanje vode? Ručno preko posude, crijevom, pumpom?
✓ Nastavlja li uređaj sam s radom nakon nestanka struje?

Koja je razlika između odvlaživača i pročišćivača zraka?

Dok se odvlaživač zraka koristi za uklanjanje vlage iz zraka u prostoriji i na taj način mijenja vlažnost u prostoriji, pročišćivač zraka čisti zrak pomoću filtera. Dakle, razlika između odvlaživača i pročišćivača zraka je u tome što se odvlaživač brine o vlažnosti, a pročišćivač zraka brine o kvaliteti zraka.

Što je pročišćivač zraka?

Zagađivači kao što su prašina, životinjska dlaka, virusi, bakterije, pelud, plijesan, čestice dima i mirisi mogu zagaditi zrak. Osobito za alergičare, kvaliteta zraka ključna je za kvalitetu života kod kuće.
Pročistač zraka upija zrak, čisti ga kroz integrirane filtere i zatim ga vraća u prostoriju. Uklanjanjem tvari i čestica koje uzrokuju alergije u zraku kvaliteta zraka je poboljšana.
Napomena: Neki odvlaživači dolaze s određenim filterima. Oni također imaju ulogu pročišćivača zraka, uklanjajući čestice i onečišćujuće tvari iz zraka, dok kontroliraju vlažnost.
 
Odvlaživač zraka - riješite se vlage u prostoru

Što je HEPA filter?

Svatko tko se bavi pročišćivačima zraka prije ili kasnije će naići na pojam "HEPA filter". Ali što je HEPA filter?
HEPA je skraćenica i znači High Efficient Particulate Air. Shodno tome, HEPA filter doslovno znači nešto poput "visoko učinkovit filter čestica". Ovo je zračni filtar s visokom razinom učinkovitosti protiv najmanjih čestica u zraku.
HEPA filteri su filteri koji se mogu koristiti za filtriranje preko 99,9 posto svih čestica prašine većih od 0,1-0,3 mikrometara iz zraka. Te čestice uključuju, na primjer, pelud, bakterije, viruse, jajašca i izmet grinja, aerosole i čestice dima.

Koliko često morate mijenjati HEPA filter?

HEPA filteri u pročišćivačima zraka učinkoviti su samo ako su dovoljno čisti da čiste zrak. Koliko često je potrebna izmjena HEPA filtera možete pronaći u podacima proizvođača. Osim toga, onečišćenje filtera ovisi i o intenzitetu korištenja pročistača zraka.
Većinu HEPA filtera potrebno je mijenjati svakih 6-9 mjeseci. Međutim, uz vrlo intenzivnu uporabu, filtar može biti i jako prljav prije toga.
Napomena: HEPA filter za pročišćivače zraka ne smije se miješati s HEPA filterima za usisavače. To su također filteri, ali ne postižu trajni učinak čišćenja.

Najbolji odvlaživač zraka

Jedni od najboljih uređaja za odvlaživanje zraka su GREE i TROTEC. Ova dva branda su među najboljim uređajima kada je u pitanju odvlaživanje zraka jer imaju veliki kapacitet i brojne napredne funkcije.

Zaključak: Nema više lošeg zraka

Odvlaživač zraka snižava vlagu u prostoriji, ali nije uvijek očito na prvi pogled zašto bi vam ovakav uređaj bio potreban. U mnogim situacijama, prekomjerna vlažnost i povezani rast plijesni mogu se kontrolirati pravilnom ventilacijom i grijanjem.
Na mjestima gdje je to teško ili nemoguće, ili gdje je vlaga već ostavila trag, odvlaživač zraka može biti od koristi. Čak i u vlažnim ljetnim danima i u hladnoj zimi, sušač zraka osigurava idealnu klimu u zatvorenom prostoru.
Također, nisu svi odvlaživači zraka isti i iako namjena ostaje ista, postoje različiti načini na koje rade. Može li se zrak najbolje sušiti kondenzacijom, apsorpcijom ili adsorpcijom, treba razjasniti prije nego što ga kupite. Osim toga, moraju se poštivati i osnovni tehnički podaci kao što su razina buke i potrošnja energije kao i funkcije uređaja.


SERIJE

5  proizvod/a

GREE GDN16BE
AOVIA - Odvlaživač - sušač zraka

Šifra: 2800
Zaštita od istjecanja vode
Zaslon za postotak vlage
Filteri za pročišćavanje vode
- učinak odvlaživanja: 9,6 l/dan
- apsorbirana snaga: 0,315kW
- napajanje: 1 ph / 220 - 240 V / 50 Hz
- dimenzije: Š × V × D [mm]: 352 × 482 × 240
- razina zvučnog tlaka: 39 - 37 dB (A)
- masa: 15,5 kg
- protok zraka: V = 170/145 m3/h
246,07
Cijena za jednokratno plaćanje:
246,07
Dodaj u košaricu

GREE GDN24AQ
PRECISE - Odvlaživač - sušač zraka

Šifra: 1605
Funkcija konstantnog odvoda
Podsjetnik čišćenja filtera
Samodijagnoza
0,5 W Standby
Filteri za pročišćavanje vode
- učinak odvlaživanja: 24 l/dan
- apsorbirana snaga: 0,280 kW
- napajanje: 1 ph / 220 - 240 V / 50 Hz
- dimenzije: Š × V × D [mm]: 351 × 492 × 260
- razina zvučnog tlaka: 48 - 46 - 44 dB (A)
- masa: 15,0 kg
- protok zraka: V = 185/165/145 m3/h
292,65
Cijena za jednokratno plaćanje:
292,65
Dodaj u košaricu

Prikladno za prostor

40-45 m2

GREE GDN16AJ
FANCY - Odvlaživač - sušač zraka

Šifra: 1151
Zaštita od istjecanja vode
Filteri za pročišćavanje vode
Zaslon za postotak vlage
- učinak odvlaživanja: 16 l/dan
- apsorbirana snaga: 0,280 kW
- napajanje: 1 ph / 220 - 240 V / 50 Hz
- dimenzije: Š × V × D [mm]: 353 × 496 × 225
- razina zvučnog tlaka: 45 - 43 dB (A)
- masa: 12 kg
- protok zraka: V = 100/80 m3/h

Prikladno za prostor

25-30 m2

GREE GDN20BE
AOVIA - Odvlaživač - sušač zraka

Šifra: 2802
Zaštita od istjecanja vode
Zaslon za postotak vlage
Filteri za pročišćavanje vode
- učinak odvlaživanja: 12 l/dan
- apsorbirana snaga: 0,315 kW
- napajanje: 1 ph / 220 - 240 V / 50 Hz
- dimenzije: Š × V × D [mm]: 352 × 482 × 240
- razina zvučnog tlaka: 39 - 37 dB (A)
- masa: 15,5 kg
- protok zraka: V = 170/145 m3/h

GREE GDN24BE
AOVIA - Odvlaživač - sušač zraka

Šifra: 2803
Zaštita od istjecanja vode
Zaslon za postotak vlage
Filteri za pročišćavanje vode
- učinak odvlaživanja: 12,2 l/dan
- apsorbirana snaga: 0,410 kW
- napajanje: 1 ph / 220 - 240 V / 50 Hz
- dimenzije: Š × V × D [mm]: 352 × 482 × 240
- razina zvučnog tlaka: 44 - 42 dB (A)
- masa: 16 kg
- protok zraka: V = 220/155 m3/h

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više