PREDNOSTI I MANE NOVOG FREONA R32 U ODNOSU NA R410A

Kratka povijest razvoja ekološki prihvatljivih rashladnih medija


Od 2017. godine u Hrvatskoj su se počeli prodavati razni klima uređaji sa novim radnim medijem R32.


Kakav je to radni medij / freon i što to znači za kupca i za rad klima uređaja, za energetsku učinkovitost, za grijanje i hlađenje, za trajnost uređaja, sigurnost itd.?


 Kratka povijest razvoja ekološki prihvatljvih rashladnih medija


 

Obzirom da sve komercijalno dostupne i većinom korištene radne tvari („plinovi") imaju značajno štetan utjecaj na okoliš i ozonski omotač, znanstvenici diljem svijeta istražuju i testiraju ekološke radne tvari koje mogu zamijeniti postojeće.

 
Kako bi zakonodavac potaknuo prvenstveno proizvođače, a nakon toga i kupce, nizom mjera poput ograničenja, a na posljetku i zabrana, otvara vrata korištenju radnih tvari koje nemaju negativan utjecaj na okoliš.
 
Većina klima uređaja na tržištu koriste radnu tvari („freon") R-410A kojeg karakterizira iznimno visok GWP (potencijal globalnog zagrijavanja) koji iznosi 2088 dok primjerice, za R-32 taj broj iznosi 675. Iz navedenog razloga R-410A postepeno se ograničava za uporabu te će se na posljetku zabraniti.

 
 
Za shvaćanje cijele situacije o rashladnim medijima, potrebno se vratiti malo u prošlost, kada su klima uređaji koristili rashladni medij R-22, popularno nazvan "freon".
 
Od ovog se radnog medija odustalo jer je imao negativan utjecaj na ozon. Zamijenio ga je R-410A koji je u upotrebi i danas. Rashladni medij R-410A nije štetan za ozon, ali ima reletivno visok GWP koeficijent (Global Warming Potential).

 


 Što ograničavanje i zabrana R-410A znači za vlasnika uređaja?Ograničavanje potrošnje propisano je u obliku kvota količina koje je moguće pustiti na tržište za potrebe održavanja i servisiranja opreme. Iako su ograničenja počela 2016 g. tek u 2018 g. osjetiti će se posljedice jer tada to ograničenje postaje strože. Posljedice ograničenja su izniman rast cijene te mogući periodi nedostupnosti na tržištu.
 
Kao posljedica rasta cijene i nedostupnosti vlasnici klima uređaja riskiraju velike troškove održavanja pa čak i nemogućnost popravka ukoliko radna tvar nije dostupna na tržištu u vrijeme kada je popravak potreban.
 
01.01. 2025.g  stupa na snagu trajna zabrana stavljanja na tržište klima uređaja koji sadrže fluorirane stakleničke plinove ili čije funkcioniranje ovisi o fluoriranim stakleničkim plinovima s GWP-om od 750 ili više.
 
Iz tog razloga proizveden je novi ekološki rashladni medij pod oznakom R32.
 
Njegov GWP iznosi 675, te riječ o još jednom mediju koji slijedi trend smanjenja GWP-a prema broju 1 (iznos za plin CO2) čemu teži industrija klimatizacije.
 
Uz to, rashladni medij R32 omogućuje nešto bolji prijenos topline čime je postignuta veća energetska efikasnost. Iz navedenog razloga, klima uređajima je lakše ispuniti zahtjeve za A+++ energetskim razredom, a proizvođačima su troškovi rashladnog medija niži u ukupnim troškovima proizvodnje klima uređaja. 

  
 

Ove sezone kupci mogu odabrati velik broj klima uređaja sa R32 rashladnim medijem. 

 

Kao da izbor novog klima uređaja nije bio dovoljno kompleksan proces, kupci od nedavno mogu birati i između dva rashladna medija – dobro poznati R-410A i novi, ekološki medij R32. Koji medij odabrati prilikom kupovine, često je pitanje od strane kupaca.
 
Odgovor je jednostavan – oba rashladna medija su dobra. Puno veći naglasak bi stavili na nužnost odabira kvalitetnog instalatera klima uređaja koji će osigurati da na klima uređaju prilikom montaže ne bude nikakvog propuštanja ili otjecanja rashladnog medija! U slučaju da sav rashladni medij ostane u zatvorenom sustavu, sasvim je svejedno koji medij koristi vaš novi klima uređaj.

 


 Što za vas znači plin R-32?


Ako ste jedan od onih kupaca koji se dobro informiraju prije odabira klima uređaja sigurno ste primjetili i uređaje koji koriste radnu tvar R-32. Koje su prednosti i mane? Koliko je isplativo kupiti takav uređaj?


 Što je R-32?


 

R-32 je radna tvar koja se godinama koristi kao komponenta trenutno najkorištenije mješavine radnih tvari pod oznakom R-410. Ta mješavina se sastoji od radne tvari R-32 (50%) i R-125 (50%). Prednosti korištenja čistog R-32 plina je prvi prepoznao Daikin, a s vremenom su se i drugi proizvođači odlučili na isto.

 

Osnovni razlog uvođenja jednokomponentnog R-32 plina je njegov minimalan utjecaj na okoliš. Naglasak na ekologiju je svugdje oko nas, a prednosti koje R-32 donosi su značajne. GWP vrijednost za R-32 je 675 dok za R-410 on iznosi 2088. Zbog njegove visoke energetske učinkovitosti u identičnom sustavu je potrebno manje R-32 plina u odnosu na R-410.

 
Što je GWP? Potencijal globalnog zatopljenja (GWP) je broj koji izražava potencijal utjecaja koji bi određena tvar imala na globalno zatopljenje ako bi se ispustila u atmosferu. To je relativna vrijednost koja uspoređuje učinak 1kg radne tvari u odnosu na 1kg CO2 u razdoblju od 100 godina.


 Zašto R-32 i što će biti s postojećim "plinovima" poput R-410A?

 

Iako je prvi proizvođač koji je na tržište stavio klima uređaj s radnim tvari R-32 upravo Daikin, i ostali su se proizvođači pridružili te počeli s proizvodnjom i prodajom klima uređaja koji koriste R-32 čime je ta radna tvar postala upravo „Stvar Budućnosti".

 
 
 

 Zašto izabrati klima uređaj koji koristi R-32 radni medij? 

Uz očite prednosti i činjenicu kako je sve ostalo zastarjelo i rizično, R-32 donosi i prednosti poput bolje energetske učinkovitosti posebno u režimu grijanja što znači niže račune električne energije za isti učinak grijanja. U usporedbi s klasičnim R41A klima uređajima, oni s R-32 imaju za jedan „+" više u svojoj energetskoj kartici.


Činjenica da je R-32 jednokomponentan plin ima prednosti i za instalatere jer ga je lakše reciklirati i ponovno koristiti. Osim toga, može se puniti u tekućem i plinovitom stanju, a radni tlakovi su slični R-410. Radna tvar R-410 će biti zabranjena od 2025. godine. Samim time vrijedi razmisliti o kupnji uređaja koji koristi R-32 plin kao radnu tvar. 
 
 

Da ipak nije sve savršeno možemo spomenuti činjenicu da R-32 spada među lako zapaljive plinove i može doći do eksplozije kod ekstremnih primjera curenja plina. Ipak, uzevši u obzir sve prednosti R-32, ta činjenica nije razlog za odustajanje od korištenja već poziva na oprez kod odabira instalatera. Instalacija uređaja od strane stručne osobe sa potrebnim atestima znači i bezbrižnost u korištenju.

 
Iako se R-32 klasificira kao zapaljiva radna tvar, njegova zapaljivost nije niti blizu tvari kao primjerice butana ili sličnih plinova. Količina R-32 koja se nalazi u klima uređaju nije ni u kojem slučaju opasna no važno je da se prilikom ugradnje i održavanja pazi na postupke. R-32 je izuzetno teško zapaliti. 
 

 Što ograničavanje i zabrana R-410A znači za vlasnika klima uređaja?
Ograničavanje potrošnje propisano je u obliku kvota količina koje je moguće pustiti na tržište za potrebe održavanja i servisiranja opreme. Iako su ograničenja počela 2016 g. tek u 2018 g. osjetiti će se posljedice jer tada to ograničenje postaje strože. Posljedice ograničenja su izniman rast cijene te mogući periodi nedostupnosti na tržištu.


Kao posljedica rasta cijene i nedostupnosti vlasnici klima uređaja riskiraju velike troškove održavanja pa čak i nemogućnost popravka ukoliko radna tvar nije dostupna na tržištu u vrijeme kada je popravak potreban.

 


 
Klima koncept je prvi kima uređaj sa radnom tvari R32 ugradio 2015. godine i do sada stekao mnoga iskustva u radu sa novim plinom što našim budućim kupcima osigurava kvalitetnu, profesionalnu i sigurnu montažu.

 
Stojimo Vam na raspolaganju za odgovore na sva Vaša pitanja i jamčimo visoku kvalitetu usluge.
 


 

 

 

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:ŽELIM DIZALICU TOPLINE - KAKO U REALIZACIJU?


TOP 5 NAJPRODAVANIJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE U 2022. GODINI


TOP 5 VRHUNSKIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA HLAĐENJE


TOP 7 POVOLJNIJIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA


10 NAJČEŠĆIH KVAROVA NA KLIMA UREĐAJIMA


SAVJETI ZA POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA


NAJJEFTINIJE GRIJANJE - GRIJANJE NA KLIMU


TOP 5 NAJBOLJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE


KLIMA UREĐAJI ZA APARTMANE - IZNAJMLJIVAČE


MONO ILI MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ - KOJI KUPITI I UGRADITI?


KAKO POBOLJŠATI UČINKOVITOST KLIMA UREĐAJA I PRODULJITI VIJEK RADA KLIME?


KADA JE VRIJEME ZA ZAMJENU STAROG KLIMA UREĐAJA?


KAKO ZNATI DA U VAŠEM KLIMA UREĐAJU NEDOSTAJE PLINA?


5 PREDNOSTI KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE DOMA


PREDNOSTI I MANE PODNOG-PARAPETNOG KLIMA UREĐAJA U ODNOSU NA ZIDNI


MAGNETSKI KONTAKTI NA VRATIMA I PROZORIMA ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE


KAZETNI KLIMA UREĐAJI - PRINICP RADA I NAČIN UGRADNJE


SERIJE KLIMA UREĐAJA U BOJI - OPLEMENITE SVOJ PROSTOR


DA LI JE JEFTINIJE OSTAVITI KLIMA UREĐAJ UKLJUČEN ILI STALNO ISKLJUČIVATI I UKLJUČIVATI?


SVE O INVERTER KLIMA UREĐAJIMA

 

ŠTO JE KLIMA UREĐAJ I VRSTE KLIMA UREĐAJA


SVE FUNKCIJE DALJINSKOG UPRAVLJAČA KLIMA UREĐAJA


NAJKVALITETNIJI KLIMA UREĐAJI


GDJE KUPITI KLIMA UREĐAJ - Vrijedne informacije za kupovinu i montažu klima uređaja


VODIČ - SAVJETI ZA KUPNJU KLIMA UREĐAJA


KLIMA UREĐAJI - Kako kupci kupuju klima uređaj?


STRUČNJACI SAVJETUJU NA ŠTO TREBA PAZITI PRI KUPNJI KLIMA UREĐAJA


ISKUSTVA KORISNIKA - ŠTO NISMO ZNALI PRIJE KUPNJE KLIMA UREĐAJA?


JAPANSKI VS. OSTALI KLIMA UREĐAJI


10 RAZLOGA ZAŠTO SU JAPANSKI KLIMA UREĐAJI NAJBOLJI IZBOR!


ODABIR POTREBNE SNAGE KLIMA UREĐAJA I NAJBOLJE POZICIJE UNUTARNJE I VANJSKE JEDINICE


NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


SMART - PAMETNI KLIMA UREĐAJI SA SENZOROM PRISUTNOSTI


WIFI UPRAVLJANJE KLIMA UREĐAJIMA SA UDALJENE LOKACIJE


EVO ZAŠTO SU MITSUBISHI I DAIKIN NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


GRIJANJE PROSTORA KLIMA UREĐAJEM


KAKO PRIPREMITI KLIMA UREĐAJ ZA SEZONU HLAĐENJA?


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba! - Uspoređujemo dva najpoznatija proizvođača klima uređaja


INVERTER KLIMA UREĐAJI - što je Inverter, zašto inverter, koje su prednosti Inverter klima uređaja


NAJČEŠĆA PITANJA O KLIMA UREĐAJIMA


SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI O PODNOM GRIJANJU!


NOVE TEHNOLOGIJE I MOGUĆNOSTI KLIMA UREĐAJA


NOVI MODELI VRHUNSKIH JAPANSKIH KLIMA UREĐAJA


SPAS ZA VLAŽNE PROSTORIJE - GRIJANJE NA KLIMU?


KLIMATIZACIJA - Sve o klimatizaciji stambenog i poslovnog prostora


KAKO OSIGURATI NAJBOLJU KVALITETU ZRAKA U VAŠEM DOMU?


MOŽE LI VAS KLIMA UREĐAJ SPASITI OD PROLJETNIH ALERGIJA?


POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA U HODNIK, DA ili NE pitanje je sad! - Vječna dilema - pogledajte savjete stručnjaka


PREMJEŠTANJE KLIMA UREĐAJA


DIZALICE TOPLINE - TOPLINSKE PUMPE - Kompletna rješenja za stambene i poslovne prostore


VODIČ ZA ODABIR DIZALICE TOPLINE TE UPUTE I SMJERNICE ZA MONTAŽU I PUŠTANJE U POGON


DIZALICE TOPLINE VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - Veliki vodič za usporedbu sustava grijanja!


DIZALICE TOPLINE VS. KLIMATIZACIJA - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


KLIMATIZACIJA VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


ODGOVARAMO NA NAJČEŠĆA PITANJA O CENTRALNOM GRIJANJU!


REKUPERATORI ZRAKA - Izmjena zraka bez gubitka energije


PROČISTAČI ZRAKAPogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:ŠTO JE KLIMA UREĐAJ?


PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA


ŠTO JE DOBRO ZNATI PRI KUPNJI KLIME?


KOJI KLIMA UREĐAJ ODABRATI?


GDJE I KAKO MONTIRATI KLIMA UREĐAJ?


KAKO PODESITI KLIMU DA GRIJE


TIPOVI UNUTARNJIH JEDINICA


ZAŠTO CURI VODA NA UNUTARNJOJ JEDINICI KLIMA UREĐAJA


MONO SPLIT KLIMA UREĐAJ


MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ


ZIDNI KLIMA UREĐAJI


PODNI - PARAPETNI KLIMA UREĐAJI


PODSTROPNI KLIMA UREĐAJI


KAZETNI KLIMA UREĐAJI


KANALNI KLIMA UREĐAJI


KLIMA UREĐAJI BEZ VANJSKE JEDINICE


ZRAČNE ZAVJESE


ODVLAŽIVAČI ZRAKA


PRIJENOSNI KLIMA UREĐAJI - PREDNOSTI I NEDOSTACI MOBILNE KLIME


POTROŠNJA KLIMA UREĐAJA - KOLIKO STRUJE TROŠI KLIMA?


VRSTE FILTERA NA UNUTARNJIM JEDINICAMA KLIMA UREĐAJA


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba!


ŠTO JE IONIZATOR ZRAKA?


TABLICA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI


UPUTSTVA ZA RAD SA KLIMA UREĐAJIMA


DIZALICA TOPLINE


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA - CIJENA UGRADNJE I OSTALA PITANJA!


POSTAVLJANJE 1. FAZE - INSTALACIJA ZA KLIMA UREĐAJ


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA NA POSTAVLJENE INSTALACIJE


DEMONTAŽA KLIMA UREĐAJA


POPRAVAK KLIMA UREĐAJA


GODIŠNJI SERVIS KLIMA UREĐAJA


PREVENTIVNI SERVIS KLIMA UREĐAJA


SERVIS KLIMA UREĐAJA SA PRODUŽIVANJEM JAMSTVAVašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.Dostava plaćenih klima uređaja na području cijele Hrvatske je besplatna.Ovlaštenu montažu klima uređaja sa garancijom vršimo u cijeloj Hrvatskoj.Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr


ili pošaljite upit preko kontakt forme.Kontaktirajte nas 


Hvala na povjerenju!


Vaš Klima koncept tim.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više