ŠTO JE KLIMA UREĐAJ?

Najčešće u primjeni klima uređaja nailazimo na pojam split-sustav klima uređaja.Split-sustav je izvedba klima uređaja koja se sastoji od dva osnovna dijela, vanjske i unutarnje jedinice.Vanjska jedinica se sastoji od kompresora i kondenzatora, dok se u unutarnjoj jedinici nalazi isparivač.Vanjska i unutarnja jedinica povezane su bakrenim izoliranim cijevima u kojima se nalazi radna tvar – freon.

Mono split sustav:
jedna unutarnja i jedna vanjska jedinica

Multi split sustav:
više unutarnjih spojene na jednu vanjsku jedinicu

PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA

Efekt hlađenja klima uređaja postiže se cirkulacijom radne tvari u tzv. kružnom procesu.

Radna tvar kao kapljevina ulazi u isparivač koji se nalazi u unutarnjoj jedinici te prolaskom kroz cijevi isparava. Za proces isparavanja potrebna je toplina, a tu toplinu radna tvar uzima iz zraka iz prostorije. Na taj način se zrak prolaskom kroz izmjenjivač hladi. Nakon što je radna tvar isparila, ona u plinovitom stanju kroz cjevovod odlazi do kompresora u vanjskoj jedinici. Kompresijom se radnoj tvari povisuje tlak i temperatura te takva ulazi u kondenzator, koji se također nalazi u vanjskoj jedinici, gdje ponovo prelazi u kapljevinu. Procesom kondenzacije stvara se toplina koju preuzima vanjski zrak tako što prolazi preko kondenzatora i na taj način se zagrijava.

ŠTO JE DOBRO ZNATI PRI KUPNJI KLIME?

Najčešća pitanja o klima uređajima:

1. Zašto klima preko ljeta toči vodu iz unutarnje, a preko zime iz vanjske jedinice?
2. Zašto klima u grijanju ponekad prestane sa radom i napravi jedan čudan zvuk?
3. Zašto klima slabo grije kad je niska vanjska ili unutarnja temperatura?
4. Koja je razlika između klasičnog klima uređaja i invertera?
5. Zašto se iz unutarnje jedinice povremeno čuje pucketanje?
6. što je godišnji servis i zašto se naplaćuje?
7. Zašto ponekad klima ima neugodan miris?
8. Kako koristiti klima uređaj?
9. Zašto monosistemi, a ne duali, triali i ostali multisplit sistemi?
10. Koje su prednosti i mane klima uređaja?
11. što je to toplinska pumpa?

KOJI KLIMA UREĐAJ ODABRATI?

Iako je idealno vrijeme za kupnju klime izvan ljetne sezone, kada su učestale akcijske cijene samih uređaja, ali i njihove ugradnje, većina se na to odlučuje tek kada se zaredaju tropske vrućine. U šumi različitih proizvoda ponekad je teško odabrati onaj pravi, a ne pomaže ni to što već u startu postoji bezbroj opcija i termina: mobilna, split, multi-split, inverter, BTU, kilovati, ionizacija... U ovom vodiču donosimo najvažnije savjete za odabir idealnog klima-uređaja, premda bi se svaka klima trebala prilagoditi specifičnostima prostora koji će hladiti pa je uvijek preporučljivo pozvati stručnjaka da na licu mjesta procijeni kakav je uređaj potreban.

GDJE MONTIRATI KLIMA UREĐAJ?

Kod montaže klima uređaja treba obratiti pažnju na nekoliko detalja.

S obzirom da nam je montaža klima uređaja jedna od djelatnosti, pokušat ćemo Vas upoznati sa nekim osnovnim pravilima koja treba poštivati.

Pozicija unutarnje jedinice mora biti takva da ne puše u onaj dio prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju. Unutarnja jedinica treba biti postavljena na poziciju koja omogućava ne ometanu distribuciju zraka do najudaljenijeg dijela prostora.

MONO SPLIT KLIMA UREĐAJ

Mono split klima uređaji sastoje se od dvije odvojene jedinice. Unutarnje koja se vješa na zid prostorije koja se želi klimatizirati, te vanjske koja služi za izbacivanje topline van prostorije. Međusobno jedinice su spojene plinskim i električnim instalacijama.

TIPOVI MONO SPLIT KLIMA UREĐAJA:
- zidni klima uređaj
- podni
- podstropni
- kazetni
- kanalni

MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ

DUAL: dvije unutarnje i jedna vanjska jedinica
dual klima uređaji se sastoji od dvije odvojene unutarnje jedinice, te jedne vanjske jedinice. Unutarnje i vanjska jedinica su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Svaka unutarnja jedinica ima svoj upravljač i može se zasebno kontrolirati. Ukupnu snagu svih unutarnjih jedinica određuje snaga vanjske jedinice.

TRIJAL: tri unutarnje i jedna vanjska jedinica.
trijal klima uređaji se sastoje od tri odvojene unutarnje jedinice, te jedne vanjske jedinice. Unutarnje i vanjska jedinica su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Svaka unutarnja jedinica ima svoj upravljač i može se zasebno kontrolirati. Ukupnu snagu svih unutarnjih jedinica određuje snaga vanjske jedinice.TIPOVI UNUTARNJIH JEDINICA

- zidni klima uređaj
Najtraženiji tip unutarnje jedinice koji se koristi u domaćinstvu, turističkim objektima, uredima, server sobama itd. Odlikuje ga niža cijena, jednostavna montaža i održavanje.

- podni klima uređaj
ugrađuje se na pod, odnosno na zid do poda ili na cokul. Upotrebljavaju se u stambenim i poslovnim prostorima. Raspoložive kapaciteti su od 2,5kW do 7kW. Spadaju u premium klasu.

PREDNOSTI INVERTERA I POTROŠNJA KLIME

Inverterski način rada klima uređaja ostvaruje značajnu uštedu energije, ovisno o uvjetima rada čak i do 30% u odnosu na klasične klima uređaje.

Ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora te omogućava značajna ušteda energije. Nema čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu. Ugodnost u prostoru klimatiziranom s inverterskim klima uređajem je puno veća jer inverterski sistem rada regulacijom izlazne temperature klimatiziranog zraka izbjegava sindrom "propuha” u Vašem prostoru. Inverterski uređaji uz to pružaju mogućnost grijanja i kod vrlo niskih vanjskih temperatura, do -15°C.

UPUTSTVA ZA RAD SA KLIMA UREĐAJIMA

PRAVILNI POSTUPCI

• Podesite pogodnu sobnu temperaturu. Odstupanja od maksimalne razlike od 7°C između vanjske i unutarnje temperature izazivaju zdravstvene probleme i veću potrošnju električne energije.

• Čistite filtere iz unutarnje jedinice pod mlazom mlake vode svaka dva tjedna. Ako su filteri zapušeni i prašnjavi operativnost klima uređaja slabi, što dovodi do veće potrošnje električne energije.

• Namjestite odgovarajući pravac prostiranja hladnog zraka. Možete namještati vertikalni i horizontalni pravac kako bi obezbjedili ravnomjernu temperaturu u prostoriji.

JAPANSKI VS. OSTALI KLIMA UREĐAJI

Kupnja klima uređaja je dugoročna investicija a očekivanja kupca su velika,klima uređaj mora biti kvalitetan, tih, ekonomičan, estetski prihvatljiv, kvalitetno grijati do -15C vanjske temperature, mora imati što je moguće duže jamstvo, ovlaštenog servisera, dobru servisnu podršku u jamstvenom i van jamstvenom roku.

Da bi osigurali gore navedeno potrebno je kupiti klima uređaj Japanskog proizvođača: Mitsubishi electric, Daikin, Toshiba, Fujitsu ili Panasonic.

Na tržištu možete pronaći i jeftine Kineske brandove. Nažalost, njihova kvaliteta u pravilu odgovara cijeni - niska je, i to je razlog zašto ih nemamo u našoj ponudi. Nije samo kvaliteta problem - tu je i pitanje buke i lošijeg rada na ekstremno niskim i ekstremno visokim temperaturama, kraći jamstveni rok, loša servisna podrška i dr.

KLIMA UREĐAJI BEZ VANJSKE JEDINICE

Klima uređaji bez VANJSKE JEDINICE, za razliku od split-sistema sastoje se od samo jednog dijela te su idealni za objekte na kojima vanjska jedinica narušava vizualni izgled ili je montaža vanjske jedinice zabranjena.

Karakteristike klima uređaja bez vanjske jedinice:
očuvanje "estetike” zgrade
jednostavna montaža
nema postavljanja cijevi
nisu potrebni zidarski radovi
nije potreban dodatni materijal

DIZALICA TOPLINE

Što je dizalica topline?
Dizalice topline su uređaji koji koriste toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijali toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu. Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4. Pojednostavljeno, dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije predati 4 kW toplinske energije.
Zanimljivo, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.

TABLICA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Što znače novi pokazatelji SEER i SCOP?

Dosad su navođene samo vrijednosti EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) i COP (ocjena učinkovitosti u režimu grijanja). Ove vrijednosti su se orijentirale isključivo na jednu jedinu točku. Kod novih pokazatelja SEER i SCOP definirano je više mjernih točaka koje sve utječu na klasifikaciju. „S" znači „sezonski".

Mjerne točke u području hlađenja:

Mjerne točke su predviđene na vanjskoj temperaturi od 20 °C, 25 °C, 30 °C i 35 °C. Za režim hlađenja klimatski podaci za Strasbourg uzeti su kao mjerodavni za cijelu Europu. S obzirom na tijek temperature, mjerne točke su različito ponderirane.

Mjerne točke u području grijanja:

Provedena je podjela na tri klimatske zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Mjerne točke jedinstveno su predviđene kod vanjske temperature od 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C.

VRSTE FILTERA ZRAKA NA UNUTARNJIM JEDINICAMA

Sastavni dio klima uređaja čine filteri. Uloga filtera za klima uređaje je održavati kvalitetu zraka, pročišćavati, uklanjati mirise, ionizirati i niz drugih aktivnosti.

Klima uređaji s filterima imaju mogućnost uklanjanja mehaničkih čestica (prašina, pelud, grinje), bakterija, apsorbiranje mirisa.

Tijekom rada klima uređaja, kroz uređaj prođe velika količina zraka koji sa sobom nosi niz čestica. Najveći dio čestica ostaje u filterima i u njima se skupljaju.

ŠTO JE IONIZATOR?

Ionizator zraka stvara negativne ione te neutralizira negativne utjcaje magnetnog i električnog zračenja koje nastaje upotrebom različitih električnih uređaja (TV, računala, el. instalacije, mobilni…).

Ionizator istovremeno pročišćava zrak i aktivira kisik, te na taj način poboljšava kvalitetu zraka i čini boravak u takvom prostoru ugodnijim.

ODVLAŽIVAČI ZRAKA

Jedino učinkovito oružje za borbu protiv vlage, pljesni,neugodnog mirisa i crnih fleka na zidovim uzrokovanih prevelikom vlažnošću.
Bilo da se radi o zamjeni drvene stolarije u pvc ili jednostavno prodiranje vlage u Vaš prostor zbog raznih čimbenika ovi uređaji su u mogućnosti potpuno regulirati vlažnost prostorija. Brojni korisnici uređaja uvjerili su se u njihovu superiornu moć nad prostorima tretiranim prevelikom vlagom.

Odvlaživači zraka i prostora mogu se koristiti za sušenje rublja i to uz svega petinu troška klasične sušilice, bez straha od oštećenja i gužvanja vaše skupocjene odjeće. Uvjerite se i Vi uz izbor vrhunskih uređaja u našoj ponudi. Kada je riječ o dragocjenim predmetima, arhivama, kolekcijama ili stvarima u spremištima, ovi kompaktni odvlaživači zraka, uštedjeti će Vam mnoge troškove prouzročene uslijed previsoke vlažnosti i korozije.

ZRAČNE ZAVJESE

Zračna zavjesa je uređaj koji proizvodi mlaz zraka velike brzine preko cijele širine otvora. Ova zračna barijera odvaja područja sa različitim temperaturama pritom ne ometajući prolaz ljudi i vozila.

Zračne zavjese smanjuju gubitak energije (do 70 %), brinu se za ugodnu temepraturu prostora, sprječavaju neželjena stujanja zraka te ulazak ispušnih plinova, prašine i insekata u prostoriju.

Ovi uređaji namijenjeni su svim objektima gdje vrata moraju često ili stalno biti otvorena : trgovine , robne kuće, industrijske pogone , benziske postaje, banke...

PRIJENOSNI VS. SPLIT KLIMA UREĐAJI

Ugradbene klima uređaje ili prijenosne? Svrha im je jednaka, međutim između ovih klima uređaja postoje i razlike. Prijenosni klima uređaji su funkcionalniji i njih možete stavljati u bilo koju prostoriju. U tom slučaju, Ako ste u potrazi za prijenosnim klima uređajima, a ne znate koji je prikladan za vas, u nastavku možete saznati koji su prednosti i nedostaci istih.

Za prijenosnim klima uređajima potražnja je izuzetno velika zbog mnogih razloga, a najviše zbog njihove mobilnosti. Međutim, postoji i nekoliko drugih obilježja koje ne bi trebali predvidjeti kada planirate kupiti prijenosni klima uređaj.

MONTAŽA KLIMA UREĐAJA

U standardnu montažu klima uređaja uključeno je:

do 3 metra duljine plinske i elektro instalacije između unutarnje i vanjske jedinice
do 3 metra duljine PVC kanala dimenzija 65x50mm za postavljanje instalacije – nadžbukno
do 3 metra duljine PVC kanala dimenzija 18x18mm sa napojnim el. kabelom – nadžbukno
do 3 metra cijevi za odvod vode, slobodnim padom u pripremljeni odvod
1 par pocinčanih nosača za montažu vanjske jedinice
1 proboj zida, debljine do 55cm

MONTAŽA KLIMA UREĐAJA NA POSTAVLJENE INSTALACIJE

Montaža klima uređaja na postavljene instalacije podrazumijeva da je instalacija ispravno postavljena i da odgovara klimi koja se montira. Važno je da odgovara promjer i duljina bakrenih izoliranih cijevi kao i raspon između postavljenih nosača vanjske jedinice.

Instalacije za unutarnju jedinici moraju biti postavljene oko 40 cm. od plafona a crijevo ili cijev za odvod vode, kondenzata mora biti ispravno postavljeno tako da voda neometano otječe.Između unutarnje i vanjske jedinice treba biti postavljen komunikacijski kabel 5x1,5mm2.

Pogledaj više ...

POSTAVLJANJE 1. FAZE - INSTALACIJA ZA KLIMA UREĐAJ

Svaki mono split klima uređaj koji se sastoji od unutarnje i vanjske jedinice mora imati instalacije koje povezuju unutarnju i vanjsku jedinicu. Te instalacije se sastoje od dvije bakrene izolirane cijevi, kabela-međuveze za komunikaciju između unutarnje i vanjske jedinice i crijeva za odvod kondenzata iz unutarnje jedinice , osim ako se kondenzat iz unutarnje jedinice odvodi u bliži odvod, npr. sanitarni čvor.

Nadalje, potrebno je položiti kabel za napajanje klima uređaja i cijev za odvod vode-kondenzata iz vanjske jedinice

Instalacije se mogu postavljati nadžbukno u PVC kanalice i podžbukno, a u tom slučaju je potrebno izraditi šliceve u zidu u koje se polažu instalacije. Nakon što se polože instalacije u šliceve potrebno je angažirati žbukera i pitura da sanira zidove.

DEMONTAŽA KLIMA UREĐAJA

U klima uređaju se nalazi plin koji uništava ozon pa Vas molimo da demontažu vašeg klima uređaja povjerite profesionalcima koji imaju znanje za demontiranje klima uređaja na način da se plin ne ispušta u atmosferu već prikuplja i ekološki zbrine kao i cijeli dotrajali klima uređaj.

Postupak demontaže klima uređaja:
spajanje na servisni ventil vanjske jedinice rekuperatora manometara i atestirane boce za prikupljanje freona
rekuperacija/povlačenje freona iz klima uređaja u bocu
odvajanje plinskih i elektro instalacija
demontaža klima uređaja, unutarnje i vanjske jedinice
demontaža plinskih, elektroinstalacija i cijevi za odvod kondenzata
sanacija zidova

GODIŠNJI SERVIS KLIMA

Nemojte čekati da Vaš klima uređaj zakaže da biste osigurali protok čistog zraka u prostoru u kojem boravite. Doćekajte spremno lijetnje vrućine i nemojte brinuti o prašini i alergijama koje mogu nastati kao posljedica nagomilavanja mikroorganizama na filterima klima uređaja. Kontaktirajte nas i pružiti ćemo Vam uslugu kompletnog godišnjeg servisa. Pozdravite se sa alergijama, kihanjem i zagušljivim prostorom i uživajte u efikasnijem radu Vašeg klima uređaja! U našem servisu možete dobiti dvije vrste servisa tj. veliki/generalni i mali/godišnji servis klima uređaja.

PREVENTIVNI SERVIS KLIMA UREĐAJA

Da bi Vaš klima uređaj radio besprijekorno bio zdravstveno ispravan potrebno je periodično obaviti preventivni servis.

Preventivni servis uključuje:

Vizualni pregled unutarnje i vanjske jedinice
Provjera stanja filtra na unutarnjoj jedinici
Rastavljanje maske unutarnje jedinice
Kontrola stanja, čistoće izmjenjivača, turbine i kadice kondenzata na unutarnjoj jedinici
Čišćenje kućišta i filtera na unutarnjoj jedinici
Odmašćivanje i dezinfekcija isparivača
Provjera rada u režimu hlađenja odnosno grijanja

GENERALNI SERVIS KLIMA UREĐAJA

VAŽNOST SERVISA KLIMA UREĐAJA

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja. Problem kvalitete zraka posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice i split sistemi).

SERVIS KLIMA UREĐAJA SA PRODUŽIVANJEM JAMSTVA

Kupcima kojima je Klima koncept prodalo i montirao klima uređaj omogućavamo produljenje jamstvenog roka na ukupno 7 godina.

Jedini uvjet je da svake godine obavimo godišnji servis sa produženjem jamstva.

Na ovaj način mi brinemo o vašem klima uređaju uređaju punih 7 godina !

POPRAVAK KLIMA UREĐAJA

ako imate bilo kakav problem sa klima uređajem, javite nam se s povjerenjem jer je iza nas 20 godina uspješnog rada i više tisuća popravljenih klima uređaja.

Na Vaš poziv dolazimo obaviti dijagnostički pregled radi utvrđivanja kvara i davanje procjene i ponude za popravak klima uređaja.

Ukoliko je kvar manji i ako ga je jednostavno riješiti bez potrebe za rezervnim dijelovima i drugim dolaskom, takav popravak je uključen u cijenu dijagnostićkog pregleda, a sve se dogovara na licu mjesta sa vlasnikom klima uređaja.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International Discover Dinacard MasterCard Maestro Visa American Express - jamstvo sigurne online kupnje Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se