GRIJANJE PROSTORA KLIMA UREĐAJEM

Na što sve treba obratiti pažnju da bi grijanje klima uređajem bilo efikasno

 
 

GRIJANJE PROSTORA KLIMA UREĐAJEM

Prednosti i mane grijanja prostora klima uređajem

 

Obzirom da je grijanje prostora poprilična investicija uvijek je aktualno traženje jeftinijeg i učinkovitijeg načina grijanja. Odlučili smo sa vama podijeliti naše dugogodišnje iskustvo u radu sa klima uređajima kako biste odabrali najbolji način za grijanje vašeg prostora.
 
Klasične grijalice koje imaju električnu spiralu koja se zagrijava pod djelovanjem električne energije troše toliko električne energije koliko daju toplinske energije. Npr. ako grijalicu snage 1 kW koristimo jedan sat ista će potrošiti 1 kW električne energije.
 
Klima uređaji nemaju klasičnu električnu spiralu već snagu kompresora kojim se tlači freon pretvaraju u toplinsku energiju u omjeru oko 1:3,5 ovisno o energetskoj učinkovitosti i kvaliteti klima uređaja . To znači da klima uređaj koji troši 1kW električne energije daje 3,5 kW toplinske energije.
Iz toga proizlazi da je klima uređaj u odnosu na klasične grijalice učinkovitiji 3,5 puta pa je i grijanje klima uređajem 3,5 puta povoljnije od grijanja električnom grijalicom. 
Zbog navedenog je klima uređaj učinkovitiji i povoljniji za grijanje i od termo akumulacione peći koja se puni po noći na jeftinoj struji!
 
 

Na što sve treba obratiti pažnju da bi grijanje klima uređajem bilo efikasno
Da bi učinkovitost klima uređaja bila čim je moguće veća a ti me i trošak grijanje manji potrebno je odabrati adekvatan klima uređaj prilagođen određenom prostoru i lokaciji. Posebno je važno za hladnija kontinentalna područja odabrati kvalitetniji klima uređaj koji ima bolji kompresor za bolje i učinkovitije grijanje na niskim vanjskim temperaturama, odnosno manji gubitak nazivne snage u grijanju na niskoj vanjskoj temperaturi.
 
Danas na tržištu imamo cijenom prihvatljive klima uređaje koji mogu grijati na temperaturama ispod -20°C. Također treba obratiti pozornost na snagu u grijanju.
Ako razmatrate kupovinu povoljnijeg klima uređaja koji zasigurno neće zadržati nazivni kapacitet pri niskim vanjskim temperaturama, preporuka je birati malo jaču snagu kako bi smanjeni učinak grijanja na niskim vanjskim temperaturama još uvijek bio dovoljan za zagrijavanje predmetnog prostora.
 
Isto preporučujemo i za vlažna područja jer je poznato da vlaga u vanjskom zraku jako otežava grijanje klima uređajem zbog zamrzavanja vanjske jedinice.
Temperatura izmjenjivača vanjske jedinice je u režimu grijanja je ispod nule pa se na njemu zamrzava vlaga iz zraka koji prolazi kroz izmjenjivač (lamele). Led koji se stvara na lamelama izmjenjivača vanjske jedinice stvara izolaciju prema vanjskom zraku te se izmjena temperature između vanjskog zraka i lamela izmjenjivača smanjuje a samim time se smanjuje i učinak klima uređaja odnosno klima uređaj radi ali se temperatura ispuha unutarnje jedinice smanjuje te ista u nekim situacijama neće zadovoljiti zagrijavanje prostora niti dostići željenu temperaturu.
 
Kad se nakupi led na vanjskoj jedinici klima uređaj više ne može davati odgovarajuću temperaturu na ispuhu unutarnje jedinice pa prestaje sa grijanjem prostora i prebacuje se u režim rada tkz. defrost i kreće obrnuti proces, odnosno grijanje vanjske jedinice da se otopi nagomilani led na lamelama izmjenjivača i u kadici vanjske jedinice. To može potrajati 5 do 10 minuta te se može ponoviti dva do tri puta u jednom satu. U takvim situacijama klima uređaj u jednom satu gotovo pola sata ne grije i sigurno neće ispuniti vaša očekivanja.
 
Minimalna temperatura zimi i relativna vlaga u vanjskom zraku najbitniji su podaci za odabir odgovarajućeg klima uređaja koji treba opravdati očekivanja kupca.
 
Zato čak i za priobalje volimo ponuditi klima uređaj koji je optimiziran za grijanje jer su najkritičnije situacije kada je vanjska temperatura između nule i +15°C te visoka vlaga u vanjskom zraku.
U tim situacijama klima uređaj najčešće unutar sat vremena od uključivanja ide u defrost koji kako smo pisali traje od 5 do 10 minuta i periodično se ponavlja a za vrijeme defrosta unutarnja jedinica ne grije. Pored periodičnog i čestog odlaska u defrost otežavajuća je okolnost što kada završi defrost Inverter klima uređaj ne grije odmah punom snagom već mu treba 5 do 10 minuta da razvije punu snagu a kako ide prema nazivnoj snazi već se istovremeno stvara led na izmjenjivaču vanjske jedinice a više leda znači niža temperatura na ispuhu unutarnje jedinice dok konačno ponovo ne ode u defrost i tako stalno u krug.
 
Iz navedenog zaključujemo da je za primarno grijanje potrebno odabrati kvalitetan klima uređaj koji može učinkovito grijati pri vrlo niskim vanjskim temperaturama i na temperaturama poviše nule a visokom vlagom u vanjskom zraku, a da pritom čim je moguće više zadržava nazivni kapacitet.
 
Kvalitetniji klima uređaji imaju bolje kompresore te su u istim uvjetima efikasniji a zamrzavanje vanjske jedinice i defrosti su svedeni na minimum. Oni balansiraju stvaranje leda na vanjskoj jedinici sa učinkom odnosno temperaturom ispuha na unutarnjoj jedinici tako da nešto smanje temperaturu ispuha na unutarnjoj jedinici kako bi smanjili stvaranje leda na vanjskoj jedinici pa u praksi stalno griju i nema zastoja u radu. 
 
Trenutno su popularni povoljniji klima uređaji kineskih proizvođača koji su optimizirani za grijanje te zbog poboljšanog kompresora mogu grijati čak do -25° vanjske temperature a u kadici vanjske jedinice imaju ugrađen električni grijač male snage oko 30W koji u hodu dok klima radi otapa led koji se sakuplja na vanjskoj jedinici. Na taj način se postiže stabilniji rad u grijanju s manje zastoja i pada kapaciteta.
 
Ovo su najpopularniji takvi klima uređaji:
 
I na kraju za sve koji se pitaju: A što je s hlađenjem?
Bez brige, svaki klima uređaj dobro hladi samo treba odabrati odgovarajuću snagu. Skuplje klime i one optimizirane za grijanje imaju bolje kompresore i zasigurno će i u hlađenju raditi učinkovitije i tiše.


 
 
 

Odabir kvalitetnog klima uređaja
i postavljanje unutarnje i vanjske jedinice na najbolju poziciju prema savjetu stručnjaka osigurati će vam kvalitetno grijanje uz najmanji mogući trošak koji je neusporedivo manji od bilo kojeg drugog načina grijanja. 
 
Kod odabira klima uređaja za kvalitetno grijanje dobro se posavjetovati sa stručnjacima koji imaju iskustva jer oni točno znaju kako koji klima uređaj grije na određenoj lokaciji i prostoru te što o od takvog klima uređaja možete očekivati.
 
Također je preporuka uložiti malo više u kvalitetan klima uređaj za osnovno grijanje jer je to investicija na 10 do 15 godina. Kvalitetniji klima uređaj ima bolju energetsku klasu pa time troši imanje električne energije , manje zastaje u radu a kvalitetno će grijati u svim situacijama i na svim vanjskim temperaturama i uvjetima.
 

Najjednostavnije je kupiti visoko kvalitetan klima uređaj, visoke energetske učinkovitosti i visoke cijene jer će takav zasigurno osigurati vrhunsko osnovno grijanje ali kako mnogi kupci nisu u situaciji kupiti skupi klima uređaj za vas smo odabrali 5 najpopularnijih klima uređaja koji će osigurati kvalitetno grijanje a cijenom su prihvatljivi.
 
  
Prednosti grijanja klima uređajem:
  • Niska potrošnja električne energije
  • Brzo zagrijavanje
  • Jednostavno upravljanje
  • Ujednačeno zagrijavanje cijele prostorije
 
Mane grijanja klima uređajem:
  • Visoka početna investicija
  • Potrebno godišnje održavanje-servis
 
  
  
 

Pri odabiru smo uzeli u obzir kvalitetu, energetsku klasu, zadržavanje kapaciteta grijanja pri niskim temperaturama i cijenu.
 
 
Još preporuka i korisnih informacijama pročitajte u slijedećem blogu.


 
 

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.
 
 
 

Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Pogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.

 
 
Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr
ili pošaljite upit preko kontakt forme.
 


 
Hvala na povjerenju! 
Vaš Klima koncept tim. 

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se