ŠTO JE KLIMA UREĐAJ I VRSTE KLIMA UREĐAJA

 
 

SPLIT SUSTAV

Najčešće u primjeni klima uređaja nailazimo na pojam split-sustav klima uređaja.Split-sustav je izvedba klima uređaja koja se sastoji od dva osnovna dijela, vanjske i unutarnje jedinice.Vanjska jedinica se sastoji od kompresora i kondenzatora, dok se u unutarnjoj jedinici nalazi isparivač. Vanjska i unutarnja jedinica povezane su bakrenim izoliranim cijevima u kojima se nalazi radna tvar – freon.
 

DIJELOVI KLIMA UREĐAJA
Vanjska jedinica klima uređaja – kompresor, spremnik radne tvari, kondenzator, aksijalni ventilator, termoekspanzijski ventil, kućišteUnutarnja jedinica klima uređaja – isparivač, tangencijalni ventilator, filter, kućište i upravljač - IC bežični ili žičani
 
 
   
 


 

PODJELA KLIMA UREĐAJA

Po namjeni:

  • uređaji za kućnu upotrebu – stanovi, kuće
  • uređaji za komercijalnu upotrebu – uredi, trgovine, kafići...
 

Po broju unutarnjih jedinica:

jedna unutarnja i jedna vanjska jedinica
mono split klima uređaji sastoje se od dvije odvojene jedinice. Unutarnje koja se vješa na zid prostorije koja se želi klimatizirati, te vanjske koja služi za izbacivanje topline van prostorije. Međusobno jedinice su spojene plinskim i električnim instalacijama.
 
 
 
 
 
 
 
dual: dvije unutarnje i jedna vanjska jedinicadual klima uređaji se sastoji od dvije odvojene unutarnje jedinice, te jedne vanjske jedinice. Unutarnje i vanjska jedinica su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Svaka unutarnja jedinica ima svoj upravljač i može se zasebno kontrolirati. Ukupnu snagu svih unutarnjih jedinica određuje snaga vanjske jedinice.
 

 
 
 
  • trijal: tri unutarnje i jedna vanjska jedinica

trijal klima uređaji se sastoje od tri odvojene unutarnje jedinice, te jedne vanjske jedinice. Unutarnje i vanjska jedinica su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Svaka unutarnja jedinica ima svoj upravljač i može se zasebno kontrolirati. Ukupnu snagu svih unutarnjih
jedinica određuje snaga vanjske jedinice
 
 
 
 

 
 
 
 
  • kvadral: četiri unutarnje i jedna vanjska jedinica

kvadral klima uređaji se sastoje od četiri odvojene unutarnje jedinice, te jedne vanjske jedinice. Unutarnje i vanjska jedinica su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Svaka unutarnja jedinica ima svoj upravljač i može se zasebno kontrolirati. Ukupnu snagu svih unutarnjih jedinica određuje snaga vanjske jedinice
 

 
 
 
 
 
 
 

Po tipu unutarnje jedinice:

najtraženiji tip unutarnje jedinice koji se koristi u domaćinstvu, turističkim objektima, uredima, server sobama itd. Odlikuje ga niža cijena, jednostavna montaža i održavanje
 
 
 

 
 
 
 
Služi za ugradnju u poslovne prostore, hotele, banke.Glavna razlika je ta što osigurava ravnomjernu raspršenost ohlađenog zraka, koji se distribuira kroz sustav ugrađen u strop ili zid. Znači, zrak se ne ispuhuje na fiksnom mjestu (kroz unutrašnju jedinicu) već kroz sustav koji obuhvaća cijeli prostor. To osigurava ravnomjernu distribuciju topline u prostoru.
 
 
 

 
 
 
Upotrebljava se uglavnom u poslovnim prostorima, hotelima, konferencijskim salama i drugim prostorima sa spuštenim plafonima gdje su potrebni veći kapaciteti hlađenja i grijanja. Uglavnom imaju 4-smjerni ispuh koji osigurava odličnu distribuciju ohlađenog ili zagrijanog zraka.
 
 
 

 
 
 
mogu se ugraditi pod strop ili na parapet (na zid do poda).Koriste se uglavnom u većim prostorima gdje je potreban veći kapacitet i snažniji ispuh zraka: u trgovinama i sl.
 
 

 


 
 
 
 

KAPACITET
Rashladni učinak – učinak hlađenja klima uređaja, izražava se u kW, ali često i u BTU/h (1 BTU/h=0,293 W).
Rashladni kapacitet je baziran na temperaturi u prostoriji 27°C/19°C (vl. termometra) i vanjskoj temperaturi 35°C.
Ogrjevni učinak – učinak grijanja klima uređaja, izražava se u kW, ali često i u BTU/h (1 BTU/h=0,293W).
Ogrjevni kapacitet je baziran na temperaturi u prostoriji 21°C i vanjskoj temperaturi 7°C/6°C (vl. termometra).
Najčešći modeli na našem tržištu:
Rashladni učinak kW 2,1 2,6 3,5 5,3 7,0BTU/h 7000 9000 12000 18000 24000
Učinak u grijanju kW 2,5 3,2 3,8 5,6 7,9BTU/h 8500 11000 13000 19000 29000

PRIKLJUČNA SNAGA UREĐAJA
Priključna snaga uređaja, odnosno nazivni učinak.
Potrošnja električne energije pri hlađenju ili grijanju, izražava se u kW.

ENERGETSKA KLASA
Energetska klasa – klasifikacija klima uređaja prema energetskoj učinkovitosti.
Postoji 7 klasa energetske učinkovitosti, od A (najbolja) do G (najlošija).
Energetska učinkovitost je odnos utrošene električne energije i dobivenog učinka.EER – odnos utrošene električne energije i dobivenog RASHLADNOG učinka.
COP – odnos utrošene električne energije i dobivenog OGRJEVNOG učinka.
Što je EER/COP veći, znači da dobivate više rashladne/ogrjevne energije za 1kW/h uložene električne energije.
Prikaz kategorija energetske učinkovitosti

PROTOK ZRAKA
Protok zraka klima uređaja izražava se u m3/h, može biti naznačen kao nazivni ili u ovisnosti o brzini ventilatora - minimalni-nazivni-maximalni.
 
RAZINA BUKE
Razina buke se izražava u dB(A), a naznačena je za vanjsku i unutarnju jedinicu.
 
NAPAJANJE
Značajke napajanja – napon, frekvencija i broj faza, izražavaju se 230V-50Hz-1 (ili 3), ovisno o tome je li uređaj monofazni ili trofazni.
 
DIMENZIJE I TEŽINA
Dimenzija se izražava za vanjsku i unutarnju jedinicu i to duljina, širina i visina uređaja u mm, dok se masa izražava u kg.

RADNI MEDIJ
Klima uređaj radni medij: R410A, R407C, R32
Kao rashladno sredstvo u komercijalnoj klimatizaciji koriste se ekološki plinovi, fluorougljikovodici HFC, koji ne sadrže klor koji oštečuje ozonski sloj, nisu zapaljivi i nisu otrovni.
Najčešći plinovi u klima uređajima su R407C, R410A i R32
Freoni su plinovi koji se koriste kao rashladni mediji u tehnici hlađenja, a oni su organski flourovi i klorovi derivati metana i etana. Koriste se od 1930. g., a tada su najpoznatiji bili R12 i R22. Svojstva freona zbog čega je počela njihova masovna upotreba je nezapaljivost, nije otrovan te je bez okusa i mirisa. Do tada najzastupljeniji rashladni mediji bili su otrovni amonijak i metilni klorid. Montrealskim protokolom ograničena je potrošnja takvih radnih tvari jer je dokazano da ispuštanje radne tvari u atmosferu rezultira oštećenjem ozonskog sloja i globalnim zatopljenjem.
Do početka 2006. godine., kada stupa na snagu "Uredba o tvarima koje oštećuju ozonski sloj", mogli su se uvoziti uređaji koji sadrže hidroklorofluorougljike HCFC (R22) za koje je dokazano da oštećuju ozonski sloj.
Kod nestručne montaže ili servisiranja klima uređaja može doći do ispuštanja radne tvari u atmosferu što se više ne dopušta. To se može izbjeći redovitom kontrolom klima uređaja, ispitivanjem freonskih instalacija uz vođenje zapisnika, zamjenom radne tvari koja ne oštećuje ozonski sloj, obukom servisera za rad s klima uređajima te prikupljanjem i skladištenjem korištenog rashladnog medija.
Postoje četiri centra u RH za prikupljanje freona koji se nalaze u Splitu, Rijeci, Osijeku i Splitu.Zbog toga uređaje smiju ugrađivati samo ovlaštene tvrtke od strane MZOPUG-a.
 
REGULACIJA KLIMA UREĐAJA
Učinak klima uređaja može se regulirati on/off ili inverterski.
On/off regulacija – kompresor klima uređaja ili radi ili ne radi ovisno o tome je li zadovoljena namještena temperatura na klima uređaju. To uzrokuje učestalo paljenje i gašenje uređaja (kompresora), a time i povećanu potrošnju električne energije.
Inverterska regulacija – kompresor klima uređaja ima frekvencijsku regulaciju broja okretaja što omogućuje regulaciju učinka. Regulacijom učinka omogućava se preciznija regulacija temperature u prostoriji, a željena temperatura u prostoriji se postiže mnogo brže tako da je potrošnja električne energije manja, čak i do 30%.
 
 

 
 

Pogledajte našu ponudu klima uređaja po snazi:

klima uređaji snage 2 kW
klima uređaji snage 2,5 kW
klima uređaji snage 3,5
klima uređaji snage 4 do 5 kW
klima uređaji snage 5 do 6 kW
klima uređaji snage 6 do 7 kW
klima uređaji snage 7 do 8 kW
klima uređaji snage 8 do 10 kW

 

Ponuda klima uređaja prema površini prostora koji se klimatizira:

klima uređaji za prostor površine do 20 m2
klima uređaji za prostor površine 20 do 25 m2
klima uređaji za prostor površine 25 do 30 m2
klima uređaji za prostor površine 30 do 35 m2
klima uređaji za prostor površine 35 do 40 m2
klima uređaji za prostor površine 40 do 45 m2
klima uređaji za prostor površine 45 do 50 m2
klima uređaji za prostor površine 50 do 55 m2
klima uređaji za prostor površine 55 do 60 m2
klima uređaji za prostor površine 60 do 65 m2
klima uređaji za prostor površine 65 do 70 m2 

Kompletna ponuda vrhunskih Japanskih klima uređaja na jednom mjestu

 

Multi split klima uređaji - više unutarnjih jedinica na jednu vanjsku jedinicu

 

Klima uređaji na akciji

 

Cjenik montaže klima uređaja

 

 

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.
 
 
 

Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Pogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.

 
 
Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr
ili pošaljite upit preko kontakt forme.
 


 

 
Hvala na povjerenju! 
Vaš Klima koncept tim. 

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više