ŠTO JE IONIZATOR ZRAKA?

 

ZAŠTO IONIZATOR ZRAKA?


Ionizator zraka stvara negativne ione te neutralizira negativne utjecaje magnetskg i električnog zračenja koje nastaje upotrebom različitih električnih uređaja (TV, računala, el. instalacije, mobilni…).

Ionizator istovremeno pročišćava zrak i aktivira kisik, te na taj način poboljšava kvalitetu zraka i čini boravak u takvom prostoru ugodnijim. Dokazano je da ionizator zraka umanjuje negativnu energiju nastalu kao posljedicu stresa te čini prostor ugodnijim za život bilo da se radi o poslovnom ili stambenom prostoru.

 

 

Važnost negativnih iona


Odavna je poznat utjecaj promjene ionizacije zraka u prirodi na čovjeka. Elektricitet u zraku najčešće primjećujemo s promjenom vremena ili nailaskom ciklone. Nagli porast pozitivnih iona pred oluju loše utječe na ljude, dok izrazito povećanje negativnih iona nakon oluje osvježuje i stimulira. Zagađeni zrak velikih gradova oblikuje stalnu ciklonu s velikim manjkom negativnih iona.
 
U zatvorenim prostorima ureda, radnih mjesta i modernih stanova negativnih iona ima još manje, posebno ako su ti prostori građeni od armiranog betona (Faradayev kavez), uporabom centralnog i toplozračnog grijanja i klimatizacije, TV monitora i računala te zagađenjem dimom cigarete ili niskom relativnom vlagom zraka i drugim.
 
 
 

 
Razna mjerenja pokazuju slične rezultate u različitim industrijskim područjima.
Jedno takvo mjerenje pokazuje količinu negativnih iona po cm 3 zraka:

● na selu: 800 - 1800
● ulici većeg grada: 200 - 450
● zatvorenom prostoru veće uredske zgrade: 30 - 50
 

Sva ta neprirodna stanja odražavaju se na čovjeka pojavom brojnih simptoma koje neki nazivaju "bolešću civilizacije", a drugi "simptomima bolesnih zgrada".
Navedimo neke:

● malaksalost (fizička i mentalna)
● gubitak koncentracije
● depresija i pesimizam
● neuroza i povećana osjetljivost
● migrena i glavobolja
● besanica
● teškoće dišnih organa
● osjećaj gušenja - kao da nema dovoljno kisika u zraku
● hipertonija i srčane tegobe i druge
 
 
Osjetljivima na klimatske promjene takvi uvjeti su neizdrživi i bitno smanjuju njihove radne sposobnosti uz izrazit osjećaj nelagode. Tajna je u činjenici da kisik koji udišemo prodire kroz alveole pluća u krv samo zahvaljujući svom negativnom naboju. U protivnom nastaje osjećaj gušenja - dišemo , ali bez ikakvog učinka. To se najjače očituje pred oluju kad je zrak prezasičen pozitivno nabijenim ionima.

 
 
 
 
 

Ionizacija zraka


Istraživanja pokazuju da jedan negativan ion svojim nabojem omogućuje djelotvorno vezanje od 10 do čak 80 molekula iona kisika, pa negativni ioni uravnotežuju sve značajne biološke procese ljudskog organizma, pospješujući fizičku djelotvornost mišića te hormonalnu i intelektualnu aktivnost.

Navesti ćemo zanimljivo zapažanje kao rezultat mjerenja g. Yalcou-a u jednom kazalištu u New Yorku. Mjerenja izvršena prije izvedbe, u pauzama i nakon predstave pokazuju zapanjujuće povećanje pozitivnih iona a smanjenje negativnih, s početka prema kraju predstave, kao i jedno razumljivo zadovoljstvo publike koja izlazi iz kazališta i olakšavajuće udiše ulični zagađeniji zrak, ali ipak sa više negativnih iona.
 
Posljedice smanjenja negativnih iona u zatvorenim prostorima poznate su svima koji prisustvuju na sastancima i seminarima. U početku su svi učtivi i raspoloženi, postupno ton raste, razgovori postaju čak agresivni iako temperatura zraka nije porasla. To su simptomi pada negativnih iona u zraku i udisanja dima cigareta. Isti fenomen pojavljuje se u automobilu, čime se objašnjava tendencija agresivnosti vozača.
 
Ioni se u prirodi stalno stvaraju ali i brzo nestaju, a broj im varira ovisno o meteorološkim i kozmičkim uvjetima, te o vlazi i onečišćenosti zraka. Negativne ione stvaraju kozmička i sunčeva zračenja, radioaktivnost zemlje, zatim kiša i prskanje vode te vatra (svijeća je jak ionizator).
 
 
 
 

Važnost negativnih iona

Novija istraživanja (prof. J.G. Metadier) pokazuju da klorofil biljaka ne stvara neutralni kisik, već atome kisika s viškom jednog, obično dva elektrona (O 2- ili O 1-), koji se spajaju u dvoatomne molekule s dva nesparena elektrona. Takve negativne ione kisika možemo nazivati "kisikoni" (prema engleskom - oxions). Istaknimo da borove iglice proizvode više kisikona od drugog drveća, jer uz klorofil, u listu koji je u obliku igle, stvaraju i negativne ione na osnovu "efekta difuzora" (veće izbijanje elektrona na površini manje zakrivljenosti).Već se dugo zna da je zrak u borovim šumama ljekovit a sada znamo i zašto. Vodopadi i prskanje vode ioniziraju zrak s negativnim ionima na osnovu tzv. "Leonardova efekta".
 
 
 
Negativni ioni nisu samo neophodni za život , oni daju život i životnu efikasnost svim živim organizmima bilo bolesnim ili zdravim.
Stimuliraju sve funkcije, što su dokazala i mjerenja:

● fizička snaga mišića (mjereno na ergografu)
● intelektualna aktivnost (mjerena na encefalografu)
● hormonalna aktivnost (mjerena prema izlučivanju žlijezda)
 
 
 
Kada su tjelesne funkcije normalne negativni ioni su nedjelotvorni, a važno je istaknuti da su neškodljivi, ali s posljedicom da mogu ponekad djelovati u jednom, ponekad u drugom smjeru. Na primjer: ako je arterijski tlak previsok negativni ioni ga smanjuju, a ako je prenizak oni ga povećavaju.
Negativni ioni također vrlo dobro pročišćavaju zrak, posebno u kombinaciji sa niskom koncentracijom ozona. Naime, negativno nabijeni ioni se vežu za zagađivala i alergene, koji su pozitivno nabijeni. Novonastale veće čestice padaju na tlo i uklanjaju se iz zraka koji udišemo.
Većina lebdećih zagađivala i alergena su pozitivno nabijena. U području gdje postoji visoka koncentracija negativnih iona, dolazi do mijenjanja naboja lebdećih zagađivala u negativan.
 
 
 


Čemu služe negativni ioni?

To ima za posljedicu magnetsku privlačnost među zagađivalima u zraku, uzrokujući njihovo međusobno gomilanje.
Tada postaju preteška da bi nastavila lebdjeti u zraku i bezopasno padaju na tlo, odakle ne mogu dospijeti u vaš repiratorni trakt. Čak ako su udahnute prije nego su dospjele na tlo, te su čestice sada toliko velike da se zaustavljaju se na "filterima" gornjih dišnih puteva. Naravno, bez stalnog generiranja negativnih iona neke od tako uvećanih zagađivala se mogu vratiti u zrak.
Neka istraživanja sugeriraju da negativni ioni imaju i biološki efekt na bakterije i viruse, uništavajući ih kontaktom u mnogim slučajevima.

Kao izvor negativnih iona u današnjim urbanim sredinama preporučljivo je, pa i neophodno, koristiti ionizator zraka. Budući da su "mali" negativni ioni, koji su bitni za žive organizme, vrlo nestabilni i brzo nestaju u onečišćenom zraku (nekoliko sekundi do minute), ionizatori trebaju biti postavljeni u blizinu ljudi: na radnom stolu preko dana, u spavaćoj sobi tijekom noći, u autu tijekom vožnje.

Ukratko, negativni ioni uništavaju bakterije, vitaliziraju naše stanice, povećavaju kapacitet kisika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, povećavaju moć koncentracije i budnost, uklanjaju umor, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro utječu protiv glavobolje, besanice, zatvora, alergija, astme, i mnogih drugih tegoba.
 
 
 
 

 
 

Pogledajte našu ponudu klima uređaja po snazi:

klima uređaji snage 2 kW
klima uređaji snage 2,5 kW
klima uređaji snage 3,5
klima uređaji snage 4 do 5 kW
klima uređaji snage 5 do 6 kW
klima uređaji snage 6 do 7 kW
klima uređaji snage 7 do 8 kW
klima uređaji snage 8 do 10 kW

 

Ponuda klima uređaja prema površini prostora koji se klimatizira:

klima uređaji za prostor površine do 20 m2
klima uređaji za prostor površine 20 do 25 m2
klima uređaji za prostor površine 25 do 30 m2
klima uređaji za prostor površine 30 do 35 m2
klima uređaji za prostor površine 35 do 40 m2
klima uređaji za prostor površine 40 do 45 m2
klima uređaji za prostor površine 45 do 50 m2
klima uređaji za prostor površine 50 do 55 m2
klima uređaji za prostor površine 55 do 60 m2
klima uređaji za prostor površine 60 do 65 m2
klima uređaji za prostor površine 65 do 70 m2 

Kompletna ponuda vrhunskih Japanskih klima uređaja na jednom mjestu

 

Multi split klima uređaji - više unutarnjih jedinica na jednu vanjsku jedinicu

 

Klima uređaji na akciji

 

Cjenik montaže klima uređaja

 
 
 

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.
 
 
 

Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Pogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.

 
 
Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr
ili pošaljite upit preko kontakt forme.
 


 
Hvala na povjerenju! 
Vaš Klima koncept tim. 

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International Discover Dinacard MasterCard Maestro Visa American Express - jamstvo sigurne online kupnje Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se