SPAS ZA VLAŽNE PROSTORIJE – GRIJANJE NA KLIMU?

Savjeti kako se riješiti vlage u stanu

 
 

Tamne mrlje, vlaga u zraku, gljivice ili plijesan na zidovima - problem je koji pogađa mnoga kućanstva. Kako prostor u kojem stanujemo ponovno učiniti čistim, sigurnim i ugodnim za život?


Vlaga u stanu

Sprečavanje formiranja vlage najvažnija je strategija u borbi protiv plijesni i gljivica. Nakupljanje vlage u stambenim prostorima u normalnim uvjetima možemo spriječiti zagrijavanjem i prozračivanjem. Zidovi u stambenom prostoru također moraju biti u stanju upiti određenu količinu vlage. 

 

Svojim ispravnim ponašanjem i pravilnim održavanjem stana stanari mogu uvelike doprinijeti u sprječavanju pojave gljivica i plijesni kao i općenito spriječiti stvaranje uvjeta za njihov razvitak. Ispravnim provjetravanjem i zagrijavanjem moguće je u znatnoj mjeri vlagu držati u okvirima dozvoljene granice. Vrlo je važno da vlagu koju stvaraju određene aktivnosti u stanu (na primjer vlaga od tuširanja, kuhanja i pranje) redovito odvodimo vani i to redovitim provjetravanjem prostorija.

 

Tijekom prozračivanja hladni vanjski zrak dospijeva u unutarnje prostorije te tijekom zagrijavanja na sebe veže vlagu koja skupa s istim toplim zrakom napušta prostoriju. Hladni vanjski zrak će nakon ulaska u toplu prostoriju sasvim dobro isušiti prostor - čak i tijekom kišovitog vremena. Što je zrak hladniji u njemu je manje vlage te na sebe može vezati više vodene pare. Iz navedenog razloga provjetravanjem hladnim zrakom koji sadrži malo vodene pare tijekom zime moguće je ukloniti više vlage iz prostorije nego provjetravanjem toplim zrakom koji sadrži više vodene pare tijekom ljeta. 


Vlaga na zidu

Topli zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Na sobnoj temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti zraka od 60% prostorni metar zraka u prostoriji sadrži 10g vode. Ako se sobna temperatura smanji na 8° C, zrak u sobi može apsorbirati samo polovicu vlage. To znači da 50% vlage bježi iz zraka i pojavljuje se kao kondenzirana voda, najčešće na hladnijim vanjskim zidovim, staklenim stjenkama i namještaju. Stoga se rizik od rasta plijesni povećava na ovim točkama.

 

Točka orošavanja i kritična temperatura za pojavu plijesni je u trenutku kad relativna vlažnost zraka dosegne graničnu vrijednost od 100%. Tada se višak vlage počinje kondenzirati i stvara kondenziranu vodu koja se nakuplja po zidovima i namještaju. Temperatura na kojoj se pojavljuje kondenzacija naziva se točka orošavanja. Plijesan se može početi stvarati već pri vlažnosti od 80 posto. To znači da u navedenom primjeru, plijesan može nastati na površinama čija je temperature 12,6° C ili niža, na zidovima, a osobito u kutovima i nišama.


Zdrava klima u prostoru

 • Najzdravija i najugodnija klima u prostoru je kada je relativna vlaga zraka 50% i sobna temperatura 20° C
 • Za ugodan osjećaj i boravak u prostoru, vlaga ne bi trebala pasti ispod 30%
 • Neke vrste plijesni se razmnožavaju već kod 70% vlage.

Više od 80% vlage na duže vrijeme zasigurno će dovesti do stvaranja plijesni po zidovima.


Grijanje i vlaga

Jeste li znali da je vlažni zrak teže zagrijati? To znači da su manji i troškovi za grijanje ako je manje vlage u zraku.

Za postizanje sobne temperaturu od 22°C potrebno nam je:

 • 26% više energije za grijanje ako je vlaga u zraku 70%
 • 36% više energije za grijanje ako je vlaga u zraku 80%
 • 47% više energije za grijanje ako je vlaga u zraku 90%

To znači da su toliko i skuplji troškovi grijanja u odnosu na relativnu vlažnost zraka od 45%. Previsoka vlaga dovodi do pojave plijesni, hrđe, gljivica i truleži. Prekomjerna vlaga u zraku može uzrokovati zdravstvene probleme i oštećenje nekretnine i stvari u njoj.

 


Kako se riješiti vlage u kući


 
 
 

Isušivanje vlage iz zidova

Suzbijanje suvišne vlage u stanu ili kući uglavnom zahtijeva ozbiljne građevinske zahvate, međutim, postoje načini da se problem riješi puno jednostavnije i jeftinije. Za početak treba raditi na suzbijanju stvaranja vlage i posljedica koje ona može napraviti.

 

Vlagu i njezino nakupljanje u stambenim prostorima, u normalnim uvjetima, možemo spriječiti zagrijavanjem i prozračivanjem budući da se kondenzacija najčešće događa na mjestima i u prostorima sa slabom ventilacijom. Često se javlja i na mjestima gdje dolazi do velike razlike u temperaturi između zida ili poda i vanjskog zraka (obično na sjevernoj ili istočnoj strani) ili oko toplinskih mostova.

 

Kao prevenciju preporučamo bolju ventilaciju i grijanje vlažnih prostora. 

Ukoliko postoji vlaga u zidovima tu klima uređaj ne može pomoći, za isušivanje prostora potrebno je koristiti odvlaživač zraka a za veće prostore i ozbiljnije situacije treba koristiti industrijske profesionalne odvlaživače koji imaju veći kapacitet i snagu a time veći i brži učinak.


Odvlaživanje zraka klima uređajem

Grijanjem klima uređajem sprječava se ili zaustavlja proces stvaranja kondenzata, plijesni, hrđe, gljivica i ustajalog mirisa.

Svaki klima uređaj ima i opciju odvlaživanja koja se može iskoristiti za smanjenje vlage u zraku.

Taj proces radi na način da vlažni zrak iz prostora prolazi kroz hladnije lamele izmjenjivača unutarnje jedinice klima uređaja te se tako vlaga iz zraka kondenzira odnosno pretvara u vodu koja se sakuplja u drenažnoj kadici kondenzata u unutarnjoj jedinici i odvodi vani kroz odvod kondenzata unutarnje jedinice.

 

Ovaj proces je efikasniji kada je temperatura zraka u prostoru veća jer je veća razlika između temperature zraka koja prolazi kroz izmjenjivač unutarnje jedinice i temperatura lamela izmjenjivača pa se tako kondenzira više vlage iz zraka.

 

S obzirom na to da klima uređaj nije primarno napravljen za odvlaživanje moglo bi vam zasmetati to što klima uređaj u režimu odvlaživanja ispuhuje zrak nešto niže temperature od temperature zraka u prostoru pa možete imati osjećaj da klima uređaj hladi.

Ovo je više izraženo zimi kad je potrebno zagrijavati prostor, a ljeti nije niti potrebno postavljati klima uređaj u režim odvlaživanja jer klima uređaj u režimu hlađenja obavlja funkciju hlađenja i odvlaživanja zraka.

 

Svi znamo da klima uređaj kad hladi ispušta vodu iz unutarnje jedinice a što je znak da je u prostoru zrak sa velikim postotkom vlage pa klima uređaj ispušta više vode iz unutarnje jedinice kroz drenažni odvod.

Pogledajte našu ponudu inverter klima uređaja renomiranih proizvođača koji hlade, griju i odvlaživaju odnosno isušuju zrak.


Odvlaživanje odvlaživačem zraka

Ponekad je nemoguće prirodnim putem odnosno provjetravanjem postići optimalnu vlažnost zraka u prostoru od 50% . To je prvenstveno  važno zbog zdravstvenih razloga osobito za malu djecu, alergičare i osobe sa oslabljenim imunitetom, također i zbog zaustavljanja propadanja namještaja, uređaja, garderobe i stvari koje su izložene vlazi, potrebno je pomoću odvlaživača ( isušivača) zraka regulirati idealni postotak vlage u prostoru.

 

Zbog navedenog dolazi do potrebe za brzim i kvalitetnim isušivanjem odvaživačima kako bi sanirala vlaga na zidu, vlaga na stropu i namještaju te što prije zaustavili štetni utjecaj vlage na zdravlje ukućana, kvalitetu života i sačuvali životni prostor od propadanja.

Isušivanje zraka pomoću odvlaživača zraka je bolji način od upotrebe klima uređaja iz jednostavnog razloga što je odvlaživaču zraka odvlaživanje osnovna namjena i za to je konstruiran.

 

Prilikom rada odvlaživač zraka neće ispuhivati hladniji zrak od onog u prostoru i zbog toga je primjereniji za odvlaživanje zraka od klima uređaja koji ima tu funkciju ali je odrađuje sa manje učinka i potrebno je puno više vremena za isti rezultat. Odvlaživač zraka se može koristiti istovremeno sa klima uređajem u režimu grijanja i režimu hlađenja.

 

Zahvaljujući lijepom dizajnu i tihom radu odvlaživača zraka idealan je za odvlaživanje prostora svih namjena i za spavaće sobe.

Da bi se spriječila pojava plijesni i gljivica, odvlaživač zraka automatski smanjuje vlagu na optimalnu razinu, a što je najbolje troši malo energije. Odvlaživači zraka vodu, odnosno kondenziranu vlagu iz zraka prikupljaju u integriranu posudu koji povremeno treba prazniti a odvodna cijev iz odvlaživača može se direktno spojiti na odvodnu cijev kućne odvodnje.

 

 

 

 

 


 


ODVLAŽIVAČI ZRAKA - učinkovito oružje za borbu protiv vlage

Odvlaživači zraka koje imamo u ponudi su uređaji renomiranog proizvođača  jedinstvene konstrukcije koji rade na principu pothlađivanja zraka. Kada se postave u prostor koji se želi odvlaživati, oni ventiliraju zrak oduzimajući mu suvišnu vlagu koja se skuplja u posudi odvlaživača ili se ispušta u kanalizaciju. Odvlaživač zraka se koristi za sprječavanje nastanka plijesni i gljivica na zidovima, stropovima i namještaju te za poboljšanje kvalitete zraka u prostoru koji postaje svježiji i ugodniji za boravak pa se u takvom prostoru osjećamo bolje i ugodnije.


7 RAZLOGA ZAŠTO KORISTITI ELEKTRIČNE ODVLAŽIVAČE ZRAKA

 • 1. Sprječavaju pojavu kondenzacije odnosno orošavanja na staklima, zidovima, namještaju i uređajima
 • 2. Sprječavaju stvaranje i zaustavljaju rast zidne plijesni, gljivica i algi
 • 3. Održavaju idealnu vlažnost za bolju kvalitetu zraka u prostoru
 • 4. Stvaraju osjećaj svježeg zraka bez mirisa vlage
 • 5. Jednostavno suše rublje bez dodatne opreme
 • 6. Smanjuju vlažnost zraka i površina u podrumima i svim drugim vlažnim prostorima
 • 7. Višestruko koristan uređaj za zdravlje ljudi i prostora.
   

Osobine

Visoka snaga odvlaživanja.

Odvlaživač radi na principu hlađenja izmjenjivača kroz koji prolazi vlažni zrak pa dolazi do kondenzacije i izdvajanja vlage iz zraka bez znatnijeg hlađenja prostora.

 

Tihi rad

Kada odvlaživač radi u tihom režimu rada na uobičajenim dnevnom aktivnostima, a može se koristiti i u spavaćoj sobi.

  

Sušenje rublja

Odvlaživač može poslužiti za sušenje rublja. Tako može spriječiti vlaženje i stvaranje plijesni na rublju i namještaju u kišnom i vlažnom periodu.


Štedi električnu energiju

Uređaj ima nisku potrošnju električne energije.

   

Princip rada odvlaživača zraka:

1. Uređaj usisava zrak iz prostorije, hladi ga u jedinici za hlađenje a vlagu iz zraka kondenzacijom odvaja i odvodi u spremnik vode.

2. Osušeni zrak se zagrijava u jedinici za zagrijavanje i ispuhuje iz uređaja tako da nema hlađenja zraka u prostoru, naprotiv zrak se zagrije na nešto veću temperaturu od zraka u prostoru i tako odvlaživač ispuhuje zrak nešto veće temperature od temperature zraka u prostoru a to je normalna pojava.

Koraci 1. i 2. se ponavljaju , sve dok se iz prostorije ne otkloni vlaga.

Ako imate problema s vlagom u prostoru kupite odvlaživač zraka ili nam se javite pa ćemo vam ponuditi najbolje rješenje.

 

 

 

 

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo dugogodišnje iskustvo i odgovore na sva Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.
Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.
 
 
 

Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Pogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.

 
 
Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr
ili pošaljite upit preko kontakt forme.
 


 
Hvala na povjerenju! 
Vaš Klima koncept tim. 

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International Discover Dinacard MasterCard Maestro Visa American Express - jamstvo sigurne online kupnje Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se