Prednosti i mane podnog-parapetnog klima uređaja u odnosu na zidni

Prednosti i mane podnog/parapetnog klima uređaja u odnosu na zidni

Koje su prednosti i mane podnog/parapetnog klima uređaja u odnosu na zidni?

 
Podni klima-uređaji su klima-uređaji koji se postavljaju na pod, u blizini poda ili su uvučeni na mjestima poput neiskorištenih kamina. Podnim klima uređajima lako je pristupiti i održavati ih te su popularni u domovima s malo zidnog prostora ili visokim stropovima.

Planirate li instalirati podni klima uređaj ili vas samo zanima kako rade, naš tekst će odgovoriti na vaša pitanja.

Nastavite čitati kako biste saznali sve što trebate znati o podnim klimatizacijskim jedinicama.

Što je podni klima uređaj?

Ovaj tip klima uređaja naziva se podni ili parapetni klima uređaj. Ako ste ograničeni prostorom na zidu u svom domu, a ipak želite instalirati klima uređaj, podni klima uređaj može biti izvrstan izbor za sve vaše potrebe za hlađenjem i grijanjem.

Podni klima uređaj funkcionira slično zidnom klima uređaju, ali se postavlja na pod ili blizu njega. Podnim klima uređajima lakše je pristupiti i ne zauzimaju dragocjeni prostor na zidu, osobito u manjim domovima.

Podni klima uređaj je na mnogo načina sličan zidnom split klima uređaju. Osnovna razlika između ova dva klima uređaja je u tome što se podni klima uređaj montira blizu poda ili stoji na samom podu.

Jedinice podnih klima uređaja zauzimaju malo prostora u usporedbi s drugim vrstama klima uređaja. Zbog toga se često nalaze u komercijalnim objektima kao što su restorani, moteli, podatkovni centri i dvorane. Međutim, oni također mogu biti dobar izbor za stambene objekte, osobito ako ne možete ništa pričvrstiti na zid.

Unatoč svojoj maloj veličini, podni klima uređaji funkcioniraju kao tipični zidni klimatizacijski sustavi. Podni klima uređaj posjeduje sve osnovne dijelove koje se nalaze i u tradicionalnom zidnom klima uređaju, uključujući kompresor, jedinicu za filtriranje, rashladno sredstvo i ventilator.

Većina podnih klima uređaja ima kapacitet hlađenja/grijanja od 2,5 do 7 kWh, što je dovoljno za prostoriju od 10 m2 do 65 m2. Njihove mogućnosti ovisit će o modelu kojeg odaberete. Podni klima uređaji dolaze u inverterskim i neinverterskim modelima.

Kako radi podni klima uređaj?

Način rada podnih klima uređaja isti je kao i kod tipičnih zidnih split sustava klima uređaja. Ključna razlika je u tome što je bliži tlu pa omogućuje bolju cirkulaciju zraka u domovima s visokim stropovima.

Poput split sistema, podna klima ima jedinicu za filtriranje za uklanjanje čestica prašine, ventilator, rashladno sredstvo i kompresor za hlađenje i grijanje. Imaju ventilacijske otvore na vrhu ili dnu ili na obje strane za ispuh zraka. Neke jedinice imaju rešetke s automatskim zakretanjem za podešavanje smjera hlađenja. Značajka automatskog zakretanja osigurava ravnomjernu raspodjelu hladnog zraka u svim dijelovima prostorije.

 
Za stvaranje hladnog zraka, rashladno sredstvo cirkulira kroz jedinicu, te se kroz ciklus isparavanja i kondenzacije rashladno sredstvo mijenja iz tekućeg u plinovito. Tijekom isparavanja, rashladno sredstvo apsorbira toplinu; nakon kondenzacije oslobađa se toplina.

Daljinski upravljač s LCD zaslonom obično se isporučuje s podnom AC jedinicom kako bi se njime moglo upravljati.

Drugim riječima, podni klima uređaji funkcioniraju na isti način kao split sustav klimatizacije, nudeći većinu značajki kao i zidna klima bez potrebe za montiranjem na zid.

Podni/parapetni klima-uređaj naspram zidnog: što odabrati?

Podni klima uređaji nude mnoge prednosti koje vrijedi razmotriti. Međutim, uvijek ćete htjeti odabrati pravu vrstu klima uređaja za svoj dom.

Ovdje su neke od situacija u kojima klima jedinice koje se montiraju na pod mogu biti najbolji izbor:

Ograničen zidni prostor

Podni klima uređaj često se koristi kada nije moguće ugraditi unutarnju jedinicu standardnog klima uređaja koji se inače montira na zid. To se često događa kada je prostor na zidovima ograničen.
 
U mnogim se domovima zid koristi za izlaganje umjetnina poput slika ili drugih ukrasnih predmeta. Ugradnja klima uređaja na zid utjecat će na izgled i uređenje vašeg doma. Stoga je u tim slučajevima poželjan podni sustav, jer se može postaviti u bilo koji kut prostorije i služi istoj svrsi.

Staklene stijene ili veliki prozori

U posljednjih nekoliko desetljeća izgrađene su mnoge zgrade sa staklenim zidovima i velikim prozorima. Dakle, instaliranje zidne jedinice u takvim slučajevima nije moguće. Tu je poželjan podni klima uređaj.

Niski zakošeni stropovi

Nisu sve sobe ili prostori dizajnirani za postavljanje tradicionalnog zidnog klima uređaja. To obično vrijedi za sobe s niskim kosim stropovima poput potkrovlja koji onemogućuju ugradnju tradicionalnih klima uređaja.

Grijanje prostorija s visokim stropovima

Kuće s vrlo visokim stropovima mogu imati koristi od podnih klimatizacijskih sustava. To je zato što vrući zrak iz podnog klima uređaja izlazi na nivou poda umjesto sa stropa. Neiskorišteni kamini često su mjesto za postavljanje podnih klima uređaja.

Pristupačnost

Osobe s ograničenom pokretljivošću ili osobe s invaliditetom imat će bolji pristup podnom klima uređaju. Podne jedinice lakše je čistiti i održavati zbog svog položaja i lakše su dostupne od onih postavljenih u stropu ili na zidu.

Estetika i dizajn

Neki vlasnici preferiraju podne klima uređaje zbog njihovog diskretnog izgleda. Tradicionalne zidne klimatizacijske jedinice zauzimaju veliku količinu prostora na zidu i puno su uočljivije. Podne jedinice općenito su mnogo manje od tradicionalnih klima uređaja.

Prednosti i mane podnog klima uređaja

Prednosti podnog klima uređaja


Glavne prednosti podnih klima uređaja su:
 • Ušteda prostora - Nemaju svi domovi dovoljno prostora za veliki zidni klima uređaj. Koristeći prostor u razini poda i udubljena područja poput neiskorištenih kamina, možete prostor na zidu iskoristiti na drugačiji način.
 • Isplativost - Podni klima uređaji mnogo su isplativiji od, primjerice, kanalnih klima uređaja. Ako je vaš budžet ograničen, podni klima uređaj će biti puno isplativiji.
 • Dizajn - dizajn niskog profila podnih klima uređaja čini ih vizualno privlačnijim izborom za kućni klima uređaj u usporedbi s glomaznim jedinicama montiranim na zid. Ove jedinice su male, tanke i lako ih je čistiti.

Nedostaci podnog klima uređaja


Glavni nedostaci podnih klima uređaja uključuju:
 • Sporiji rad - Zbog veličine i lokacije podnih klima uređaja, općenito im je potrebno više vremena da veće prostorije dovedu do željene temperature.
 • Problemi s cirkulacijom zraka - Budući da su ove jedinice tako nisko pri tlu, njihov protok zraka ponekad trpi. Ovisno o rasporedu u vašem domu, veliki komadi namještaja mogu utjecati na cirkulaciju zraka u prostoriji.

Je li podni klima-uređaj jednako snažan kao i drugi klima uređaji? 

Podni klima-uređaji jednako su snažni kao i oni koji se montiraju na zid. Većina podnih klima uređaja ima kapacitet hlađenja/grijanja koji se kreće od 2,5 do 7 kWh, što je dovoljno za prostoriju od 10 m2 do 65 m2.
 
Ovisno o marki i modelu koji odaberete, njihova će se snaga razlikovati.

Različiti modeli podnih klima uređaja razlikuju se po snazi. Pogledajmo Mitsubishi klima uređaje kao primjer. Mitsubishi podni klima uređaj može imati snagu između 2.5 i 7 kW/h.

Zidni klima uređaji Mitsubishi ZEN Inverter imaju snagu od 2.5 do 5 kW/h.

Razlika u maksimalnoj snazi dvije vrste klimatizacijskih uređaja posljedica je njihove namjene. Zidni klima uređaji dizajnirani su za stanove, male sobe i uredske prostore, stoga dolaze u puno nižim rasponima snage. S druge strane, većina podnih klimatizacijskih jedinica dizajnirana je s prvenstvenom namjenom za velike prostore kao što su dvorane, sobe za sastanke i druge komercijalne ustanove, kao i za stambenu upotrebu.

Je li podni klima uređaj bolji od zidnog?

Podni klima uređaj bolji je od zidnog klima uređaja u više scenarija, primjerice ako vaš dom ima vrlo visoke stropove ili je manji i nema puno zidnog prostora za veliku zidnu jedinicu.

Zidni klima uređaji još uvijek se više koriste od podnih jer rade u prostorima s mnogo prepreka. Jedna od najvećih mana podnih klimatizacijskih jedinica je da prepreke i zapreke mogu lako ugroziti strujanje zraka iz podnog klima uređaja. Ovo dovodi do neravnomjerne raspodjele hladnog zraka u prostoru.

Budući da većina prostora ima neku prepreku koja može smetati protoku zraka(namještaj i sl.), tradicionalni zidni klima uređaji i dalje su najčešće korišteni klimatizacijski sustavi, posebno u stambenim prostorima.

Koji je najbolji podni klima uređaj?

Toplo preporučujemo Mitsubishi podne klima uređaje za stambenu i komercijalnu upotrebu. Postoji niz modela s različitim mogućnostima koji odgovaraju svačijim potrebama.
 
Mitsubishi podni klima uređaji poznati su po sljedećem:

 • Individualna kontrola - Omogućuje rad svake jedinice neovisno jedna o drugoj, omogućavajući određene temperature u prostorijama gdje je to potrebno.
 • Ušteda energije i troškova - napredne tehnologije toplinske pumpe i invertera osiguravaju najveću moguću energetsku učinkovitost, dajući vam velike uštede energije za jeftinu opciju klimatizacije.
 • Bolje grijanje prostora - Kada koristite ovu jedinicu za grijanje, sustav počinje cirkulirati zrak tek kada postigne željenu temperaturu. To pomaže u izbjegavanju hladnog propuha koji muči druge klima uređaje zimi.
 • Mogućnosti hlađenja i grijanja - Ova jedinica je cjelogodišnja investicija, jer se može koristiti za grijanje vašeg doma tijekom hladnijih sezona kao i za hlađenje tijekom toplijih mjeseci. Imati jednu malu, pristupačnu jedinicu koja radi sve to vrlo je zgodno i velika je financijska investicija.
 • Bolja distribucija zraka - Koristeći dizajn koji je godinama usavršavan, ova jedinica ima iznimnu distribuciju protoka zraka s više strana tako da će temperatura u vašem prostoru biti iznimno ugodna.
 • Čišći, pročišćeni zrak - Mitsubishi klima-uređaji koriste filtre sa srebrnim ionima koji drastično poboljšavaju filtraciju i pročišćavanje zraka koji cirkulira u vašem domu koji hvataju i uklanjaju čestice i zagađivače iz zraka.
 • Raspon snage - Budući da ne postoje dva ista prostora, Mitsubishi proizvodi svoje podne klima-uređaje različite snage. Počevši od 2,5 kW do maksimalnih 7 kW, postoje podni klima uređaji prilagođeni svakom prostoru.

Često postavljana pitanja o podnim/parapetnim klima uređajima 

Ima li podni klima uređaj vanjsku jedinicu?

Da, kao i zidni klima uređaj, podni klima uređaj ima vanjsku jedinicu, uz prednost što zauzima manje prostora.

Kako se montira podni klima uređaj?

Podni klima uređaj ugrađuje se tako da se montira vanjska jedinica koja se spaja na jedinicu unutarnju jedinicu postavljenu u razini poda.Budući da su podni klima uređaji u razini tla i mogu se sakriti u udubljenjima, lakše ih je i brže montirati.

Koja je razlika između podnog klima uređaja i prijenosnog klima uređaja?

Podni klima uređaj je trajno instaliran s unutarnjom i vanjskom jedinicom koji se ne može pomicati, dok je prijenosni klima uređaj manje učinkovit ali se može premještati između prostorija prema potrebi.

Štede li podni klima uređaji vaš novac?

Podni klima uređaji jednako su učinkoviti kao i klasični zidni klima uređaji, ali budući da su manji i lakši za ugradnju, vjerojatno ćete uštedjeti novac na troškovima ugradnje. Budući da su ove jedinice energetski učinkovite, također ćete uštedjeti novac na operativnim troškovima u usporedbi s drugim rješenjima za hlađenje/grijanje.

Gdje mogu kupiti podni/parapetni klima uređaj?

Ako tražite podni/parapetni klima uređaj, kontaktirajte nas. Od odabira modela do instalacije, Klima koncept ima u ponudi veliki broj modela različitih marki podnih klima uređaja koje možete izabrati, uz povoljnu cijenu i uslugu montaže.
 
Razmišljate o kupnji split sustava podnog/parapetnog tipa, ali trebate pojašnjenja nekih značajki koje ovdje nismo opisali? Postavite svoja pitanja našim stručnjacima - mi ćemo vam pokušati pomoći.
 Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:ŽELIM DIZALICU TOPLINE - KAKO U REALIZACIJU?


TOP 5 NAJPRODAVANIJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE U 2022. GODINI


TOP 5 VRHUNSKIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA HLAĐENJE


TOP 7 POVOLJNIJIH BEST BUY KLIMA UREĐAJA


10 NAJČEŠĆIH KVAROVA NA KLIMA UREĐAJIMA


SAVJETI ZA POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA


NAJJEFTINIJE GRIJANJE - GRIJANJE NA KLIMU


TOP 5 NAJBOLJIH - BEST BUY KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE


KLIMA UREĐAJI ZA APARTMANE - IZNAJMLJIVAČE


MONO ILI MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ - KOJI KUPITI I UGRADITI?


KAKO POBOLJŠATI UČINKOVITOST KLIMA UREĐAJA I PRODULJITI VIJEK RADA KLIME?


KADA JE VRIJEME ZA ZAMJENU STAROG KLIMA UREĐAJA?


KAKO ZNATI DA U VAŠEM KLIMA UREĐAJU NEDOSTAJE PLINA?


5 PREDNOSTI KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE DOMA


MAGNETSKI KONTAKTI NA VRATIMA I PROZORIMA ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE


KAZETNI KLIMA UREĐAJI - PRINICP RADA I NAČIN UGRADNJE


SERIJE KLIMA UREĐAJA U BOJI - OPLEMENITE SVOJ PROSTOR


DA LI JE JEFTINIJE OSTAVITI KLIMA UREĐAJ UKLJUČEN ILI STALNO ISKLJUČIVATI I UKLJUČIVATI?


SVE O INVERTER KLIMA UREĐAJIMA

 

ŠTO JE KLIMA UREĐAJ I VRSTE KLIMA UREĐAJA


SVE FUNKCIJE DALJINSKOG UPRAVLJAČA KLIMA UREĐAJA


NAJKVALITETNIJI KLIMA UREĐAJI


GDJE KUPITI KLIMA UREĐAJ - Vrijedne informacije za kupovinu i montažu klima uređaja


VODIČ - SAVJETI ZA KUPNJU KLIMA UREĐAJA


KLIMA UREĐAJI - Kako kupci kupuju klima uređaj?


STRUČNJACI SAVJETUJU NA ŠTO TREBA PAZITI PRI KUPNJI KLIMA UREĐAJA


ISKUSTVA KORISNIKA - ŠTO NISMO ZNALI PRIJE KUPNJE KLIMA UREĐAJA?


JAPANSKI VS. OSTALI KLIMA UREĐAJI


10 RAZLOGA ZAŠTO SU JAPANSKI KLIMA UREĐAJI NAJBOLJI IZBOR!


ODABIR POTREBNE SNAGE KLIMA UREĐAJA I NAJBOLJE POZICIJE UNUTARNJE I VANJSKE JEDINICE


NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


SMART - PAMETNI KLIMA UREĐAJI SA SENZOROM PRISUTNOSTI


WIFI UPRAVLJANJE KLIMA UREĐAJIMA SA UDALJENE LOKACIJE


EVO ZAŠTO SU MITSUBISHI I DAIKIN NAJBOLJI KLIMA UREĐAJI


GRIJANJE PROSTORA KLIMA UREĐAJEM


KAKO PRIPREMITI KLIMA UREĐAJ ZA SEZONU HLAĐENJA?


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba! - Uspoređujemo dva najpoznatija proizvođača klima uređaja


INVERTER KLIMA UREĐAJI - što je Inverter, zašto inverter, koje su prednosti Inverter klima uređaja


NAJČEŠĆA PITANJA O KLIMA UREĐAJIMA


SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI O PODNOM GRIJANJU!


NOVE TEHNOLOGIJE I MOGUĆNOSTI KLIMA UREĐAJA


NOVI MODELI VRHUNSKIH JAPANSKIH KLIMA UREĐAJA


PREDNOSTI I MANE FREONA R32 U ODNOSU NA R410A


SPAS ZA VLAŽNE PROSTORIJE - GRIJANJE NA KLIMU?


KLIMATIZACIJA - Sve o klimatizaciji stambenog i poslovnog prostora


KAKO OSIGURATI NAJBOLJU KVALITETU ZRAKA U VAŠEM DOMU?


MOŽE LI VAS KLIMA UREĐAJ SPASITI OD PROLJETNIH ALERGIJA?


POSTAVLJANJE KLIMA UREĐAJA U HODNIK, DA ili NE pitanje je sad! - Vječna dilema - pogledajte savjete stručnjaka


PREMJEŠTANJE KLIMA UREĐAJA


DIZALICE TOPLINE - TOPLINSKE PUMPE - Kompletna rješenja za stambene i poslovne prostore


VODIČ ZA ODABIR DIZALICE TOPLINE TE UPUTE I SMJERNICE ZA MONTAŽU I PUŠTANJE U POGON


DIZALICE TOPLINE VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - Veliki vodič za usporedbu sustava grijanja!


DIZALICE TOPLINE VS. KLIMATIZACIJA - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


KLIMATIZACIJA VS. KLASIČNO CENTRALNO GRIJANJE - USPOREDBA SUSTAVA GRIJANJA


ODGOVARAMO NA NAJČEŠĆA PITANJA O CENTRALNOM GRIJANJU!


REKUPERATORI ZRAKA - Izmjena zraka bez gubitka energije


PROČISTAČI ZRAKAPogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:ŠTO JE KLIMA UREĐAJ?


PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA


ŠTO JE DOBRO ZNATI PRI KUPNJI KLIME?


KOJI KLIMA UREĐAJ ODABRATI?


GDJE I KAKO MONTIRATI KLIMA UREĐAJ?


KAKO PODESITI KLIMU DA GRIJE


TIPOVI UNUTARNJIH JEDINICA


ZAŠTO CURI VODA NA UNUTARNJOJ JEDINICI KLIMA UREĐAJA


MONO SPLIT KLIMA UREĐAJ


MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJ


ZIDNI KLIMA UREĐAJI


PODNI - PARAPETNI KLIMA UREĐAJI


PODSTROPNI KLIMA UREĐAJI


KAZETNI KLIMA UREĐAJI


KANALNI KLIMA UREĐAJI


KLIMA UREĐAJI BEZ VANJSKE JEDINICE


ZRAČNE ZAVJESE


ODVLAŽIVAČI ZRAKA


PRIJENOSNI KLIMA UREĐAJI - PREDNOSTI I NEDOSTACI MOBILNE KLIME


POTROŠNJA KLIMA UREĐAJA - KOLIKO STRUJE TROŠI KLIMA?


VRSTE FILTERA NA UNUTARNJIM JEDINICAMA KLIMA UREĐAJA


MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN - usporedba!


ŠTO JE IONIZATOR ZRAKA?


TABLICA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI


UPUTSTVA ZA RAD SA KLIMA UREĐAJIMA


DIZALICA TOPLINE


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA - CIJENA UGRADNJE I OSTALA PITANJA!


POSTAVLJANJE 1. FAZE - INSTALACIJA ZA KLIMA UREĐAJ


MONTAŽA KLIMA UREĐAJA NA POSTAVLJENE INSTALACIJE


DEMONTAŽA KLIMA UREĐAJA


POPRAVAK KLIMA UREĐAJA


GODIŠNJI SERVIS KLIMA UREĐAJA


PREVENTIVNI SERVIS KLIMA UREĐAJA


SERVIS KLIMA UREĐAJA SA PRODUŽIVANJEM JAMSTVAVašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.Dostava plaćenih klima uređaja na području cijele Hrvatske je besplatna.Ovlaštenu montažu klima uređaja sa garancijom vršimo u cijeloj Hrvatskoj.Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr


ili pošaljite upit preko kontakt forme.Kontaktirajte nas 


Hvala na povjerenju!


Vaš Klima koncept tim.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više