Mono ili multi split klima uređaj – koji kupiti i ugraditi?

mono-ili-multi-split-klima-koju-kupiti
Naši korisnici često postavljaju pitanje da li da se odluče za mono split klima uređaj ili multi split klima uređaj. Ne postoji opći odgovor na ovo pitanje jer je potrebno uzeti u obzir nekoliko čimbenika.
 

Koja je razlika između mono split klima uređaja i multi split klima uređaja?

Mono split klima uređaj sastoji se od unutarnje i vanjske jedinice. Nikakve dodatne unutarnje jedinice ne mogu se spojiti na ovu vanjsku jedinicu.
 
S multi-split klima uređajem može se spojiti do 6 unutarnjih jedinica na jednu vanjsku jedinicu, ovisno o modelu.

Značajke multi split klima uređaja:

Multi split klima uređaji posebno su prikladni za korisnike koji imaju ograničen prostor i stoga ne mogu postaviti nekoliko pojedinačnih vanjskih jedinica.

Multi-split klima uređaji također su prikladni za kupce koji žele nadograditi druge prostorije u vidu klimatizacije u bliskoj budućnosti: npr. dnevni boravak i spavaća soba su već klimatizirani, a želite zadržati otvorenu opciju, eventualno nakon godinu dana , da nadogradite dječju ili gostinjsku sobu s još jednom multi split unutarnjom jedinicom.

Ali oprez! Ako je ovo planirano, ne smijete predugo čekati, jer postoji velika vjerojatnost da nakon samo nekoliko godina više nećete moći pronaći nijednu unutarnju jedinicu koja je kompatibilna s vašom postojećom multi split vanjskom jedinicom, jer se odgovarajući model prestao proizvoditi i zamijenjen je novim modelom. Novi model (unutarnja jedinica) ne mora nužno biti kompatibilan s vašom postojećom vanjskom jedinicom. Iz sigurnosnih razloga, razmislite o kupnji dodatne unutarnje jedinice unaprijed kako biste je mogli koristiti kasnije. Međutim, ako se jedna ili više unutarnjih jedinica kupuju unaprijed, budite sigurni da ćete ih zaista koristiti, inače bi to bio veliki gubitak novca.

Planirate li kupiti multi-split klimatizacijski sustav, UVIJEK unaprijed obratite pozornost na tehničke podatke, jer mnoge multi-split vanjske jedinice zahtijevaju najmanje 2 unutarnje jedinice spojene na vanjsku jedinicu. Naravno, to ovisi o proizvođaču i modelu.
 
Proizvođači obično označavaju ove podatke na sljedeći način:

 • Broj unutarnjih jedinica: 2-4
 • Broj unutarnjih jedinica: 1-5
 • Broj unutarnjih jedinica: 3-6 itd.

 • 2-4 = minimalno 2, maksimalno 4 unutarnje jedinice
 • 1-5 = minimalno 1, maksimalno 5 unutarnjih jedinica
 • 3-6 = minimalno 3, maksimalno 6 unutarnjih jedinica


Naravno, ako moraju biti spojene najmanje 2 unutarnje jedinice, to ne znači da obje unutarnje jedinice moraju raditi istovremeno. Druge unutarnje jedinice mogu naravno ostati isključene.
 

Jedna stvar koju treba imati na umu je obično povećana količina cjevovoda za rashladno sredstvo potrebna za ugradnju multi split klima uređaja. Budući da postoji samo jedna vanjska jedinica u multi-split sustavu, svi vodovi rashladnog sredstva unutarnjih jedinica moraju logično biti usmjereni na mjesto ugradnje vanjske jedinice. Na primjer, ako je vanjska jedinica na terasi, jedna prostorija koju treba klimatizirati je u prizemlju, druga je na prvom katu, a treća je na drugom katu, možete zamisliti da je za to već potrebno više od „nekoliko metara” cijevi za rashladno sredstvo.

Za spajanje unutarnje jedinice na vanjsku jedinicu potrebna su dva voda rashladnog sredstva (vod tekućine i vod plina). Jedan kraj voda je spojen na unutarnju jedinicu, drugi na vanjsku jedinicu. Dakle, postoje ukupno 4 spoja(priključka). S dvije unutarnje jedinice postoji 8 priključaka, s tri unutarnje jedinice 12 priključaka, s četiri unutarnje jedinice 16 priključaka itd. Svaki priključak nosi rizik gubitka rashladnog sredstva. Znači da ovdje imamo veliki rizik, jer ako postoji curenje rashladno sredstva gubimo svo rashladno sredstvo i nijedna unutranja jedinica više neće dobro raditi. Ako spojevi nisu razlog curenja, onda ima mnogo drugih mjesta na unutarnjoj ili vanjskoj jedinici koja treba pretražiti. Uvijek uzmite u obzir odgovarajuću satnicu tehničara za klimatizaciju. Ako se pronađe i ukloni curenje, potrebno je dopuniti novo rashladno sredstvo. Multi split klima uređaj uvijek zahtijeva veću količinu rashladnog sredstva od single split klima uređaja, pa možete očekivati veće troškove kod multi split klima uređaja.

Drugi nedostatak multi-split sustava je taj što sve prostorije koje treba klimatizirati ovise o vanjskoj jedinici. Ako postoji tehnički problem s vanjskom jedinicom - unutarnje jedinice svih prostorija će otkazati i više se neće moći koristiti dok se tehnički problemi ne riješe. Ako imate sreće, to je samo sitnica kao što je neispravan temperaturni senzor ili neispravna tiskana ploča. Ako nemate sreće, šteta može biti i veća, npr. kompresor.

U slučaju većih oštećenja uvijek je upitno (ma koliko loše zvučalo) je li popravak još uvijek ekonomski isplativ (rezervni dio + satnica klima tehničara + rizik da će uslijediti drugi kvarovi).

Ako to nije ekonomski isplativo, sljedeći korak je zamjena multi split klima uređaja, što postaje problem – kao i kod dodatnih unutarnjih jedinica, velika je vjerojatnost da nećete pronaći isti model na tržištu. Nasljedni modeli obično nisu kompatibilni s vašim postojećim unutarnjim jedinicama. Ukratko: više ništa ne štima. Vašim postojećim unutarnjim jedinicama ne može se upravljati s novom vanjskom jedinicom i obrnuto. U većini slučajeva morate sve kompletno zamijeniti.

Trošak zamjene multi split sustava u usporedbi s mono split sustavom bit će puno veći.

Prednosti multi split klima uređaja:

 • Višestrukim unutarnjim jedinicama može se upravljati sa samo jednom vanjskom jedinicom
 • Potrebno je manje prostora jer je potrebna samo jedna vanjska jedinica, što je i estetski više prihvatljivo

Nedostaci multi split klima uređaja:

 
 • Obično veći troškovi nabave u usporedbi s pojedinačnim split sustavima
 • Mogući veći troškovi montaže, budući da se moraju položiti duži vodovi rashladnog sredstva
 • Sve spojene unutarnje jedinice ovise o funkcionalnosti vanjske jedinice, što u najgorem slučaju može rezultirati potpunim gubitkom klimatizacije u svim prostorijama
 • Veći rizik od gubitka klimatizacije u svim prostorijama zbog nedostatka rashladnog sredstva ili potpunog gubitka u slučaju curenja, budući da se radi o krugu s puno priključaka
 • Potraga za curenjem traje duže i skuplja je zbog većeg obima posla klimatizacijskih tehničara
 • Veće kvarove možda više neće biti isplativo popraviti. Neispravne vanjske ili unutarnje jedinice obično se više ne mogu kupiti nakon nekoliko godina jer je model zamijenjen novim
 • Postojeće unutarnje jedinice možda neće biti kompatibilne s novom vanjskom jedinicom (i obrnuto, naravno) i stoga se više ne mogu koristiti. Sukladno tome, cijela instalacija mora biti potpuno zamijenjena
 • U usporedbi s single split klimatizacijskim sustavima, obično su uvijek neučinkovitiji (lošija SCOP & SEER vrijednost na energetskoj oznaci)

Prednosti single split klima uređaja:

 • Niži troškovi nabave
 • U pravilu je potrebno manje dužnih metara cijevi za rashladno sredstvo
 • U slučaju tehničkog problema, kvar je većinom ograničen na samo jednu prostoriju
 • Uglavnom učinkovitiji (bolja SCOP i SEER vrijednost na energetskoj oznaci)
 • U slučaju većeg kvara, jeftinija je zamjena nego multi-split sustav
 • Curenje se obično može brže pronaći

Nedostaci single split klima uređaja:

 • Osim prisutnosti nekoliko vanjskih jedinica ako će nekoliko prostorija biti klimatizirano, nisu nam poznati drugi nedostaci

Zaključak

 
Prednosti single split sustava daleko nadmašuju nedostatke multi split klima uređaja.
 
Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi mono i split klima uređaja ili prijedloga, ne ustručavajte se kontaktirati nas.

 

 

Pogledajte naše ostale blogove koje smo pisali za vas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


Pogledajte još zanimljivih i poučnih tekstova o klima uređajima:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vašim potrebama pristupamo s velikom pažnjom te primjenjujemo višegodišnje iskustvo stečeno na montaži i servisu klima uređaja i klimatizacijskih sustava. Naši stručni i ovlašteni tehničari stalnom edukacijom osiguravaju savjetovanje prilikom kupnje i ovlaštenu ugradnju vašeg klima uređaja ili sustava uz kvalitetu koja nas stavlja par koraka ispred konkurencije.

 
 
Ako imate potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja javite nam se s povjerenjem na telefone: 021 470 232091 4466 880, email: webshop@klimakoncept.hr
ili pošaljite upit preko kontakt forme.
 


Hvala na povjerenju! 
Vaš Klima koncept tim. 

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više