FOTONAPONSKI PANELI

 


Fotonaponski/Solarni paneli izvrstan su način za proizvodnju besplatne električne energije za vaš dom, omogućujući vam da iskoristite jedan od najmoćnijih, ali besplatnih resursa prirode. Štoviše, solarnu energiju iskorištavaju fotonaponski sustavi koji koriste tehnologiju poluvodiča za pretvaranje energije sunčeve svjetlosti u električnu energiju koja može napajati vaše kućanstvo na učinkovit i ekološki prihvatljiv način.
 

Koje vrste fotonaponskih panela postoje?

Najčešće vrste kućnih solarnih panela su monokristalni paneli, polikristalni paneli i tankoslojni solarni paneli. Postoje i druge vrste solarnih panela na tržištu, međutim, ove tri se najčešće koriste u kućanstvu. Ove tri vrste solarnih panela proizvode električnu energiju iz sunčeve svjetlosti, ali važno je biti svjestan njihovih ključnih razlika.


 
Vrste fotonaponskih panela
 

Monokristalni solarni paneli

Monokristalni solarni paneli dobili su svoje ime jer su napravljeni od jednog komada silicija. Poznati su kao najučinkovitija vrsta solarnih panela na tržištu i mogu se prepoznati po elegantnom, crnom izgledu. Prilikom proizvodnje, materijal koji se koristi je monokristalni silicij, koji se zatim reže na pločice. To omogućuje slobodno strujanje elektrona, što rezultira visokom učinkovitošću. To ih također čini najskupljim tipom solarnih panela. 

Prednosti:

Imaju najveću učinkovitost od 15-20%. Prostorno su učinkoviti zahvaljujući svojim visokim stopama učinkovitosti. Imaju bolje rezultate pri niskim razinama sunčeve svjetlosti od polikristalnih ploča. 

Nedostaci:

To su najskuplje silicijske solarne ćelije na tržištu. Razina performansi pati kako temperatura raste. Međutim, gubitak je ipak manji u usporedbi s drugim vrstama solarnih ćelija. Više otpada nastaje tijekom proizvodnje monokristalnih ploča. Kako je svaka od četiri strane ćelija izrezana, početni silicij koji je upotrijebljen završava u otpadu (koji se ipak može koristiti u proizvodnji polikristalnih ploča).
 

Polikristalni solarni paneli

Polikristalni solarni paneli proizvode se taljenjem nekoliko komada silicija zajedno u kvadratne kalupe, tvoreći solarne ćelije. Kako postoji više kristala u svakoj solarnoj ćeliji, ima manje prostora za kretanje elektrona, što rezultira nižom stopom učinkovitosti u usporedbi s monokristalnim ćelijama. Polikristalne ploče lakše je proizvesti od monokristalnih, a time i jeftinije. Obično imaju plavi izgled, umjesto crne nijanse monokristalnih ploča.

Prednosti:

Oni su jeftiniji od svojih monokristalnih analoga. Tijekom proizvodnje nastaje manje otpada.

Nedostaci:

Polikristalne ploče imaju manju energetsku učinkovitost od 13-16%. Manje su prostorno učinkoviti od monokristalnih ploča zbog manje energetske učinkovitosti. Drugim riječima, potrebno vam je više fizičkih ploča za proizvodnju iste količine energije. Imaju kraći životni vijek od monokristalnih ploča jer su nešto manje tolerantne na porast temperature. Međutim, u praksi je ta razlika minimalna.

Solarni paneli od tankog filma

Tankoslojne solarne ploče lakše je proizvesti jer zahtijevaju manje materijala. Iz tog razloga, oni su najjeftiniji tip solarnih ploča na tržištu. Tankoslojni solarni paneli izrađuju se postavljanjem filmova od jednog ili više PV materijala na podlogu i mogu se napraviti u fleksibilni panel. Postoje različite vrste ćelija s tankim filmom, uključujući silicij, kadmij i bakar.

Tankoslojne ploče su najmanje učinkovite na tržištu i zahtijevaju najviše prostora. Tolerantnije su na visoke temperature, što ih čini pogodnim za toplije zemlje.

Prednosti:

Oni su najjeftinija dostupna vrsta solarnih ploča.
Mogu biti fleksibilni, što ih čini otvorenima za nove vrste primjena, kao što je instaliranje solarnih panela na kamperima.
Otporne su na temperaturu.

Nedostaci:

Oni su četiri puta manje učinkoviti od monokristalnih ploča.
Niska energetska učinkovitost također znači da su prostorno najmanje učinkoviti.
Tankoslojne ploče obično imaju najkraći životni vijek od navedene tri vrste.

Kako rade fotonaponski paneli

Fotonaponski sustavi pretvaraju sunčevu svjetlost izravno u električnu energiju. Solarne ćelije izrađene su od poluvodiča, poput silicija, koji apsorbiraju sunčevu svjetlost i pretvaraju je u električnu energiju. Solarne ćelije su spojene električno i upakirane zajedno u okvir, obično poznat kao solarni panel. Kada spojite više solarnih panela zajedno, oni tvore solarni niz. I konačno, kada dodate kablove, nosače, Inverter/pretvarač i ostalo, cijeli sustav čini vaš sustav solarnih ploča.
 
Električni vodiči su spojeni na pozitivne i negativne terminale, tvoreći tako električni krug. Odatle se elektroni mogu uhvatiti u obliku električne struje. Ova struja, zajedno s naponom ćelije definira snagu koju solarna ćelija može proizvesti i način na koji solarni paneli pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju.
 
Kako rade fotonaponski paneli

 
 
Sustavi povezani s mrežom koriste lokalnu komunalnu mrežu kako bi osigurali da nikada nećete ostati bez električne energije. Ako vaš stambeni sustav solarnih panela proizvede više električne energije nego što je potrebno vašem kućanstvu u jednom danu, taj se višak energije može izvesti natrag u elektro mrežu. S druge strane, ako trebate više električne energije nego što su proizveli vaši solarni paneli, mreža to može osigurati.
 
Princip rada solarne elektrane
 
 
Samostalni fotonaponski sustavi nisu spojeni na mrežu, već umjesto toga pune sustav solarnih baterija. Ove baterije pohranjuju električnu energiju koju generiraju vaši paneli. Za rad vaših uređaja koristit će se pohranjena električna energija iz ovih baterija. Samostalni sustavi koriste se u područjima koja se ne mogu spojiti na mrežu i obično su skuplji od sustava spojenih na mrežu jer su solarne baterije još uvijek prilično skupe.
Solarne baterije pohranjuju električnu energiju proizvedenu solarnom energijom i omogućuju vam da je koristite tijekom večeri kada vaši solarni paneli ne proizvode električnu energiju. Solarne baterije možete koristiti bez obzira jeste li priključeni na mrežu ili ne.
 

 
 

Jesu li fotonaponski paneli pravi izbor za vaš dom?

Rastuća popularnost solarnih panela znači da su cijene pale za više od 80% u proteklom desetljeću , a čini se da se taj trend nastavlja. Cijene solarnih panela stalno su padale tijekom posljednjih godina, kako su otkrivene nove tehnologije koje čine komponente solarne energije isplativijima. Pored toga, solarni paneli ne samo da pomažu smanjiti vaše račune za energiju, već vam također mogu pomoći da zaradite novac od proizvedenog viška električne energije.

3 ključne prednosti solarnih panela su:

  • Električna energija tijekom cijele godine – Solarni paneli proizvode čistu električnu energiju bez emisija za napajanje vašeg doma tijekom cijele godine, dok ih njihov dug životni vijek od više od 25 godina čini dobrom dugoročnom investicijom.
  • Povećajte tržišnu vrijednost svoje imovine i zaradite novac od potpora za solarnu energiju – prodaja viška električne energije koju generiraju vaši solarni paneli još je jedna prednost koju nude solarni paneli. Nećete samo zaraditi novac već ćete također povećati tržišnu vrijednost svoje kuće.
  • Smanjite svoj ugljični otisak – Dom na solarnu energiju smanjuje ugljični otisak i pomaže u uklanjanju štetnih emisija iz kućanstva.

Jesu li solarni paneli učinkoviti u Hrvatskoj?

Solarni paneli su vrlo učinkoviti u Hrvatskoj a posebno su učinkoviti u priobalju gdje je više sunčanih dana. Iako je učinkovitost solarnih panela veća za sunčanih dana, za rad im nije potrebna izravna sunčeva svjetlost. Solarni paneli također mogu proizvesti značajnu količinu električne energije za oblačnih dana i tijekom zimske sezone. Zapravo, učinkoviti solarni paneli prikladniji su za niže temperature. Solarni paneli mogu se pregrijati u područjima s vrlo toplim vremenom. Stoga je veći dio godine vrijeme u Hrvatskoj idealno za učinkovitost proizvoda.
 
Tipični komercijalni fotonaponski modul ima ocjenu učinkovitosti od 15-20%. Jedan važan izazov fotonaponske industrije je poboljšati učinkovitost modula, a u isto vrijeme zadržati nisku cijenu po ćeliji. Naravno, postoji mnogo čimbenika koji mogu utjecati na učinkovitost vašeg sustava, od vrste solarne ploče do kuta i sezonskih promjena. Postoji uobičajena zabluda da solarni paneli ne rade dobro zimi. Međutim, solarni paneli mogu biti učinkoviti i zimi ako ih pravilno pripremite i održavate. Zato je korisno naučiti što više informacija o solarnim pločama kako biste bili sigurni da iz njih izvlačite maksimum.

Kako odabrati najbolje solarne ploče:

Mnogo je čimbenika koje treba procijeniti kada tražite najbolje solarne ploče za svoj dom. Analizirali smo 10 najboljih solarnih panela prema sljedećih deset kriterija:

Vrsta:

Postoje dvije vrste solarnih panela koje dominiraju tržištem: monokristalni i polikristalni.

Snaga:

Snaga solarne ploče mjeri se u vatima (W). Ova brojka predstavlja izlaznu energiju panel sustava u standardnim ispitnim uvjetima.

Učinkovitost:

Učinkovitost solarne ploče, koja se izražava u postotku, mjeri koliko se sunčeve svjetlosti može pretvoriti u upotrebljivu električnu energiju. Većina solarnih panela ima učinkovitost od 15-20%.

Tolerancija snage:

Ovaj faktor određuje koliko vaš sustav može odstupati od svoje navedene snage (vati). Ovo odstupanje može se izraziti u postocima ili vatima. Ako ploča od 100 W ima toleranciju snage od +3% / −0%, tada stvarna snaga može varirati između 100-103 W. Ako je tolerancija snage +5W / −0W, tada stvarni izlaz varira između 100W i 105W u stvarnim uvjetima.

Temperaturni koeficijent:

Želite znati koliko će porast temperature utjecati na učinkovitost vaše ploče. Temperaturni koeficijent izražava postotak smanjenja izlazne snage po 1°C povećanja temperature (nakon 25°C).

Veličina:

Ako imate ograničen krovni prostor, fizička veličina ploče može biti vaš glavni prioritet. Dimenzije 10 najboljih solarnih panela navedene su u D × Š × V.

Težina:

Važno je znati koliko će vaš sustav solarnih panela biti težak. Ako vaš krov nema dovoljno snažnu konstrukciju morat ćete se odlučiti za lagane ploče.

Jamstvo za proizvod:

Proizvođači solarnih panela daju jamstva za svoju opremu, osiguravajući njihovu trajnost. Svakako odaberite panele s dužim jamstvom.

Degradacija performansi:

Svaki solarni panel doživjet će neku vrstu degradacije performansi tijekom svog životnog vijeka od 25 godina. Nakon 1. godine obično dolazi do pada učinkovitosti od 2-3%, a nakon toga svake godine 0,2-0,7%.

Maksimalno opterećenje vjetrom:

Želite da vaši solarni paneli izdrže sve vremenske uvjete u Hrvatskoj, uključujući jake vjetrove i oluje. Ovu toleranciju testiraju proizvođači i izražava se u paskalima (Pa). Što je veći broj, to je veća otpornost na vjetar, ali većina ploča ima certifikat da može izdržati 2400 Pa, što je ekvivalentno 225km/h.

Koji su najbolji proizvođači solarnih panela?

Od porasta korištenja obnovljivih izvora energije, došlo je do porasta proizvođača solarnih panela na globalnom tržištu. Klima koncept radi isključivo s renomiranim proizvođačima solarne opreme.

 
 
 
 

Ako razmišljate o ugradnji solarne elektrane svakako nam se javite kako bismo vam odgovorili na ključna pitanja i pomogli u izboru opreme i samoj realizaciji projekta.

 

Upite sa detaljnim podacima o projektu pošaljite na mail: hrvoje@klimakoncept.hr
ili nazovite našeg projektnog inženjera:
Hrvoje Šerić, mag. ing. ind.


SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više