SVE O SOLARNIM ELEKTRANAMA

 

Solarne elektrane

 

Solarne elektrane su sustavi koji pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju pomoću solarnih panela. Solarni paneli su uređaji koji sadrže fotonaponske ćelije koje apsorbiraju sunčeve zrake i stvaraju električni napon. Solarne elektrane mogu biti različitih veličina i snaga, ovisno o potrebama i mogućnostima korisnika. U ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što trebate znati o solarnim elektranama, njihovim prednostima, vrstama, načinima financiranja i instalacije.

 

Zašto odabrati solarnu elektranu?

 
Solarna elektrana je investicija koja vam može donijeti brojne koristi, kako ekonomske tako i ekološke. Evo nekih od njih:

 

■ Ušteda na računu za električnu energiju: Solarna elektrana vam omogućava da proizvodite vlastitu električnu energiju i smanjite ovisnost o mreži. Time ćete uštedjeti na troškovima električne energije, koji su u stalnom porastu. Ovisno o veličini i snazi solarne elektrane, možete smanjiti svoj račun za električnu energiju do 90%. 

 

■ Otkup viška električne energije: Ako vaša solarna elektrana proizvodi više električne energije nego što je trošite, možete iskoristiti mogućnost otkupa viška električne energije od strane HEP-a ili drugog opskrbljivača. Time ćete dodatno zaraditi na svojoj investiciji i povećati svoj povrat. 

 

■ Zaštita okoliša: Solarna energija je čist i obnovljiv izvor energije, koji ne stvara emisije štetnih plinova i ne utječe na klimatske promjene. Korištenjem solarne energije doprinosite očuvanju okoliša i smanjenju globalnog zatopljenja. 

 

■ Povećanje vrijednosti nekretnine: Solarna elektrana je dodana vrijednost vašoj nekretnini, koja će biti atraktivnija za potencijalne kupce ili najmoprimce. Također, solarna elektrana će vam pomoći da ispunite kriterije energetske učinkovitosti i dobijete bolji energetski certifikat za vašu nekretninu. 
 
■ Neovisnost o nestancima struje: Solarna elektrana vam pruža mogućnost da imate struju i u slučaju nestanka električne energije ili poremećaja u mreži. Ako imate bateriju za skladištenje viška električne energije, možete je koristiti kao rezervni izvor napajanja u slučaju potrebe.

 

 

 

Solarne elektrane 

 


Koje su vrste solarnih elektrana?

 
Solarnih elektrana ima više vrsta, ovisno o načinu povezivanja s mrežom i potrošnjom električne energije. Najčešće su sljedeće:

■ Solarna elektrana za samoopskrbu: Ovo je najpopularnija vrsta solarne elektrane u Hrvatskoj, koja omogućava da proizvodite vlastitu električnu energiju za svoje potrebe i smanjite troškove električne energije. Ova vrsta solarne elektrane je povezana s mrežom i ima dvosmjerno brojilo koje mjeri koliko ste struje proizveli i koliko ste potrošili. Ako proizvedete više struje nego što potrošite, višak struje se isporučuje u mrežu i možete ga koristiti kasnije bez naknade. Ako potrošite više struje nego što proizvedete, razliku plaćate po cijeni koju odredite s vašim opskrbljivačem. Ova vrsta solarne elektrane je idealna za kućanstva i male poduzetnike koji imaju stabilnu i kontinuiranu potrošnju električne energije.

 

■ Solarna elektrana za prodaju električne energije: Ovo je vrsta solarne elektrane koja proizvodi električnu energiju isključivo za prodaju na tržištu. Ova vrsta solarne elektrane nije povezana s vašom potrošnjom, već s mrežom i ima jednosmjerno brojilo koje mjeri koliko ste struje isporučili u mrežu. Za svaku isporučeni kilovatsat struje dobivate naknadu po cijeni koju odredite ugovorom s HEP-om ili drugim opskrbljivačem. Ova vrsta solarne elektrane je pogodna za investitore koji imaju velike površine za postavljanje solarnih panela i žele ostvariti dugoročni prihod od prodaje električne energije.

 

■ Solarna elektrana s baterijom: Ovo je vrsta solarne elektrane koja ima dodatni element - bateriju za skladištenje viška električne energije. Baterija omogućava da pohranite višak struje koji proizvedete tijekom dana i koristite ga noću ili u slučaju nestanka struje. Ova vrsta solarne elektrane vam pruža veću neovisnost o mreži i veću uštedu na računu za električnu energiju. Ova vrsta solarne elektrane je prikladna za korisnike koji imaju velike oscilacije u potrošnji električne energije ili žele biti potpuno samodostatni.

 

Kako financirati solarnu elektranu?

 

Solarna elektrana je investicija koja se isplati u roku od nekoliko godina, ovisno o veličini, snazi i načinu korištenja. Međutim, ako nemate dovoljno vlastitih sredstava za pokretanje investicije, postoje različiti načini financiranja solarnih elektrana, kao što su:

 

■ Krediti: Možete zatražiti kredit od banke ili druge financijske institucije za kupnju i instalaciju solarne elektrane. Postoje različiti uvjeti kreditiranja, ovisno o visini iznosa, roku otplate, kamatnoj stopi i jamstvima. Neki krediti su namjenski i imaju povoljnije uvjete za obnovljive izvore energije, dok su drugi opći i mogu se koristiti za bilo koju svrhu. Prije nego što se odlučite za kredit, trebate usporediti ponude različitih kreditora i izračunati svoju sposobnost otplate.

 

■ Poticaji: Možete iskoristiti različite poticaje koje nude država, lokalna samouprava ili fondovi Europske unije za promicanje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Poticaji mogu biti u obliku bespovratnih sredstava, subvencioniranih kamata, poreznih olakšica ili drugih pogodnosti. Poticaji se obično dodjeljuju putem javnih natječaja ili poziva, koji imaju određene kriterije i uvjete koje trebate ispuniti. Prije nego što se prijavite za poticaj, trebate provjeriti dostupnost, rokove i dokumentaciju potrebnu za prijavu.

 

■ Leasing je oblik financiranja koji vam omogućava da koristite solarnu elektranu bez kupnje i održavanja. Leasing ugovor se sklapa između vas i leasing tvrtke, koja vam daje na raspolaganje solarnu elektranu za određeno vrijeme i uz određenu naknadu. Leasing naknada se obično sastoji od fiksnog dijela, koji pokriva troškove instalacije i amortizacije, i varijabilnog dijela, koji ovisi o količini proizvedene električne energije. Leasing vam omogućava da uštedite na početnim ulaganjima i da plaćate samo ono što potrošite. Leasing je pogodan za korisnike koji žele isprobati solarnu elektranu bez dugoročne obveze ili koji nemaju dovoljno kreditne sposobnosti.

 

 

 

Kako financirati solarnu elektranu? 

 

 

Kako instalirati solarnu elektranu?

 

Instalacija solarne elektrane je proces koji zahtijeva stručnost i profesionalnost. Instalacija se sastoji od nekoliko koraka, kao što su:

 

■ Planiranje: Prije instalacije solarne elektrane, trebate napraviti plan koji će uključivati analizu vaše potrošnje električne energije, odabir vrste i snage solarne elektrane, procjenu troškova i povrata investicije, izradu projekta i dokumentacije, te pribavljanje potrebnih dozvola i suglasnosti.

 

■ Nabava: Nakon planiranja, trebate nabaviti sve potrebne komponente za solarnu elektranu, kao što su solarni paneli, nosači, kablovi, pretvarači, brojila, baterije i drugi dodatni elementi. Trebate paziti na kvalitetu i jamstvo proizvoda, te usporediti cijene i ponude različitih dobavljača.

 

■ Montaža: Nakon nabave, trebate montirati solarnu elektranu na odabranom mjestu, koje može biti krov, fasada, tlo ili druga površina. Montaža se mora obaviti prema tehničkim specifikacijama i sigurnosnim pravilima, te uz poštivanje estetskih i urbanističkih kriterija. Montaža se mora obaviti od strane ovlaštenog instalatera koji ima potrebne licence i certifikate.

 

■ Puštanje u rad: Nakon montaže, trebate pustiti u rad solarnu elektranu i provjeriti njezin rad i učinkovitost. Puštanje u rad se mora obaviti uz prisustvo predstavnika mrežnog operatora ili opskrbljivača električne energije, koji će izvršiti tehnički pregled i mjerenje solarne elektrane. Nakon puštanja u rad, trebate potpisati ugovor o otkupu viška električne energije ili o samoopskrbi, ovisno o vrsti solarne elektrane.

 

 

 

Kako instalirati solarnu elektranu? 

 

 

Kako održavati solarnu elektranu?

 

Solarna elektrana je sustav koji zahtijeva minimalno održavanje i nadzor. Međutim, kako biste osigurali optimalan rad i dugovječnost solarne elektrane, trebate provoditi redovite kontrole i čišćenje solarnih panela. Evo nekih savjeta za održavanje solarne elektrane:

 

■ Provjeravajte stanje solarnih panela barem jednom godišnje ili češće ako živite u području s puno prašine ili snijega. Uklanjajte sve nečistoće koje mogu smanjiti efikasnost solarnih panela, kao što su lišće, granje, ptice ili drugi predmeti.

 

■ Čistite solarne panele vodom ili blagim deterdžentom, koristeći meku krpu ili spužvu. Ne koristite abrazivna sredstva ili alate koji mogu oštetiti površinu solarnih panela. Ne čistite solarne panele tijekom vrućih ili sunčanih dana, jer to može uzrokovati termički šok i pukotine na solarnim panelima.

 

■Pratite rad i potrošnju solarne elektrane putem pretvarača, brojila ili aplikacije na vašem pametnom telefonu ili računalu. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti ili kvarove, kontaktirajte vašeg instalatera ili servisera koji će ih otkloniti.

 

■ Poštujte jamstvene uvjete i rokove koje ste dobili od vašeg dobavljača ili instalatera solarne elektrane. Ako imate bilo kakvih pitanja ili pritužbi, obratite se njima za pomoć ili savjet.

 

Solarna elektrana je investicija koja će vam donijeti brojne koristi i zadovoljstvo. Ako ste zainteresirani za solarnu elektranu, obratite nam se za besplatnu procjenu i ponudu. Možemo Vam ponuditi kvalitetna i povoljna rješenja za vaše potrebe. Kontaktirajte nas danas i uđite u svijet solarne energije!

 Ako razmišljate o ugradnji solarne elektrane svakako nam se javite kako bismo vam odgovorili na ključna pitanja i pomogli u izboru opreme i samoj realizaciji projekta.

 

Upite sa detaljnim podacima o projektu pošaljite na mail: hrvoje@klimakoncept.hr
ili nazovite našeg projektnog inženjera:
Hrvoje Šerić, mag. ing. ind.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više