SOLARNI INVERTERI - PRETVARAČI

 

Sve što trebate znati o Solarnim Inverterima - Pretvaračima napona

Što je solarni pretvarač?

Solarni pretvarač je uređaj koji pretvara istosmjerni DC napon koji se stvara u fotonaponskim panelima u izmjenični napon potreban za pokretanje elektro uređaja i slanje u elektro mrežu.

Kako radi solarni pretvarač

Solarni pretvarač neophodan je za vaš sustav solarnih panela za pretvaranje istosmjerne struje u izmjeničnu struju za svakodnevnu upotrebu. To je također kritičan dio vašeg sustava; razumijevanje načina na koji to radi važno je da izvučete najviše iz svojih solarnih panela.

Proces počinje tako što sunčeva svjetlost udara u fotonaponske ćelije solarnih ploča, stvarajući protok istosmjerne struje. Međutim, budući da većina domova i električnih mreža koristi izmjeničnu struju, istosmjernu električnu energiju koju generiraju solarni paneli treba pretvoriti u izmjeničnu. Tu na scenu stupa solarni pretvarač. Njegova glavna zadaća je pretvaranje istosmjerne struje u izmjeničnu struju s odgovarajućim naponom, frekvencijom i fazom, što ga čini pogodnim za napajanje kućanskih aparata i dovođenje viška energije u električnu mrežu.

Zašto se zove inverter?

Rani kućanski električni uređaji radili su na istosmjernu umjesto na izmjeničnu struju. Nadolazeći veliki generatori električne energije počeli su proizvoditi izmjeničnu energiju učinkovitije od istosmjerne. Pretvarač je bio neophodan za promjenu izmjenične struje iz elektrane u korisnu istosmjernu energiju.

Kako je vrijeme prolazilo, uređaji su se postupno prebacivali s istosmjerne na izmjeničnu. Otkriveno je da bi uređaj proizveo suprotan učinak i promijenio istosmjernu struju u izmjeničnu tako što bi preokrenuo žičane veze na pretvaraču. Tako je rođen inverter. U proizvodnji solarne energije danas se koriste moderne inverterske izvedbe.
 
 
Solarni inverteri

Vrste solarnih pretvarača

Postoje dvije vrste solarnih pretvarača. Od kojih se jedan može poboljšati radi učinkovitijeg rada. Iako obavljaju slične funkcije, glavna razlika je kada to rade umjesto kako. Ta razlika znači da svaka vrsta najbolje funkcionira u različitim okolnostima.

Centralni Inverter

String inverter, ili centralni inverter, veliki je uređaj koji prihvaća istosmjerni ulaz s više solarnih panela i pretvara svu energiju u izmjeničnu. Moglo bi se reći da radi na transformaciji energije u velikim količinama.
U solarnom energetskom sustavu sa strujnim inverterom, svi ili nekoliko solarnih panela spojeni su u jedan centralno smješten inverter. Inverter zatim napaja električnu ploču ili mrežu. Ukratko, strujni pretvarač mijenja snagu iz istosmjerne u izmjeničnu nakon što se energija prikupi iz solarnog polja.

Mikroinverter

Mikroinverteri se nalaze na svakoj solarnoj ploči i pretvaraju istosmjerni napon te ploče u izmjenični neposredno prije slanja u kućnu električnu mrežu kako bi se susreli sa izmjeničnim naponom ostalih invertera.
Sustav solarne energije koji koristi mikroinvertere tretira svaku solarnu ploču kao vlastiti izvor izmjenične struje i dovodi energiju u dom ili električnu mrežu.
Mogućnost individualnog rada svake ploče pomoću mikroinvertera, omogućuje veću proizvodnju energije i učinkovitost – osobito kada je samo nekoliko panela u sjeni ili pod snijegom. Stoga se mikroinverteri preporučuju na većini kućnih solarnih projekata, budući da većina krovova ima neku vrstu zasjenjenja. Obzirom da svaka ploča može raditi samostalno, mikroizmjenjivači nude povećanje proizvodnje od 5-15% u odnosu na centralne izmjenjivače.


 
Mikroinverter za solarne elektrane

 
 

Pretvarač s optimizatorima

Tehnički nije drugačija vrsta pretvarača; strujni pretvarač snage s optimizatorima je kombinacija komponenti. U takvom sustavu, solarni panel ima optimizator koji skuplja onoliko istosmjerne energije koliko panel može generirati i šalje ga središnjem pretvaraču. Ostali optimizatori rade isto. Inverter prikuplja istosmjernu energiju od svakog optimizatora i pretvara je u izmjeničnu kao cjelinu prije nego što je pošalje u kuću ili mrežu.
 
Optimizator snage se može dodati nekim centralnim izmjenjivačima. Optimizatori snage omogućuju maksimalnu proizvodnju električne energije za solarne panele na izazovnim krovovima. Količina energije koju svaki panel generira ovisi o temperaturi, količini sunčeve svjetlosti i posebnim karakteristikama energetskog opterećenja. Optimizatori snage rješavaju ovaj problem korištenjem tehnologije koja se naziva praćenje točke maksimalne snage (MPPT).
 
 
Solarni optimizator
 
 

Koju vrstu pretvarača trebate? 

Sve te informacije u početku mogu djelovati jednostavno. Vlasnici kuća i tvrtki koji žele prijeći na solarnu energiju možda će trebati neke smjernice i pomoć profesionalca. Klima koncept vam je na raspolaganju da vam pomogne u donošenju nekih od ovih ključnih odluka u vezi s vašim solarnim sustavom.
Ako imate pitanja o tome što je ispravno za vašu nekretninu, nazovite nas još danas!
 
 

 

Ako razmišljate o ugradnji solarne elektrane svakako nam se javite kako bismo vam odgovorili na ključna pitanja i pomogli u izboru opreme i samoj realizaciji projekta.

 

Upite sa detaljnim podacima o projektu pošaljite na mail: hrvoje@klimakoncept.hr
ili nazovite našeg projektnog inženjera:
Hrvoje Šerić, mag. ing. ind.

SIGURNO PLAĆANJE OMOGUĆENO PUTEM

American Express Diners Club International MasterCard Maestro Visa KEKSpay aircash PayCek Mastercard Securecode Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više